Shell en Rijswijk

  Column

Door Coen Sleddering

Deze week kwam het nieuws naar buiten: Shell sluit zijn wereldwijde hoofdkantoor voor technologie en onderzoek in Rijswijk. Het bedrijf zegt dat de sluiting geen banen kost. De ruim 2000 werknemers verhuizen naar de Shell-kantoren in Den Haag en Amsterdam. Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend dat er op de locaties in Rijswijk en Amsterdam honderden banen gaan verdwijnen. De sluiting van de locatie in Rijswijk heeft dus niets te maken met dat banenverlies.

"Het kan nog drie tot vijf jaar duren voordat Shell Rijswijk helemaal heeft verlaten"

Dat is het gevolg van de strategische keuze van Shell voor de toekomst. Vanaf de tweede helft van 2018 wordt het personeel in enkele jaren overgeplaatst naar Den Haag en Amsterdam. Het kan dus nog drie tot vijf jaar duren voordat Shell Rijswijk helemaal heeft verlaten. De locatie in Rijswijk werd in 1962 geopend en een paar jaar geleden nog geheel gerenoveerd en uitgebreid. Het groeide uit tot een centraal opleidings- en onderzoekscentrum voor Shell. Jaarlijks komen zo'n 10.000 Shell-werknemers vanuit de hele wereld naar Rijswijk

Is het dus slecht nieuws voor Rijswijk of valt het mee? Natuurlijk is het slecht nieuws dat een gerenommeerde en grote werkgever onze stad gaat verlaten. Zeker voor de Plaspoelpolder is het ook slecht nieuws, want de panden van Shell zijn nadrukkelijk en herkenbaar aanwezig in dit gebied. En voor ondernemers die veel zaken doen met Shell zal het moeilijk zijn. Om nog maar te zwijgen over de toeleveranciers, hotels en horecaondernemers in Rijswijk. Die zullen dit vertrek echt gaan merken. Reden te meer om als gemeente Rijswijk niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar om de schouders eronder te zetten om samen met Shell, de gemeente Den Haag, de bedrijvenvereniging Rijswijk (BBR) en het industrieschap Palspoelpolder een nieuwe bestemming voor deze gebouwen te vinden.

Omdat de activiteiten van Shell daar vooral op scholing en onderzoek zijn gericht, ligt een oplossing voor de hand die daar dicht bij in de buurt blijft: een campus waarbij studeren en ontwikkelen centraal staan, samen met een innovatiecampus waar startende ondernemers ook na hun studie volop aanwezig kunnen zijn. De gunstige ligging en goede bereikbaarheid vanuit Rotterdam, Delft en Den Haag zou voor de universiteiten in die steden wellicht een goede aanleiding kunnen zijn om gezamenlijk eens te kijken of zij iets kunnen betekenen voor deze locatie. Met de gemeente Rijswijk uiteraard als grote creatieve stimulator en facilitator, want stilzitten is geen optie. De eerste reactie van de gemeente wijst gelukkig al die kant op. Via overleg en samenwerking proberen om een oplossing te vinden. Dat is verstandig en beter voor Rijswijk dan een actie voor de bühne te starten met de angstaanjagende titel: " Shell moet blijven".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden