Leegstand

  Column

Door Coen Sleddering

Onlangs weer verontrustende berichten in de krant over de leegstand van bedrijfspanden in Nederland. Dat Rijswijk daarbij een hoge score zou halen, was natuurlijk helder. Dat kan iedereen zien die bijvoorbeeld door de Bogaard loopt. Nou ben ik altijd blij met hoge scores voor Rijswijk, maar met deze score niet. Rijswijk als snelstgroeiende stad, als beste vestigingsplaats en als stad met de meest klantvriendelijke schouwburg zijn leuke scores.

Maar een goede score voor leegstand hoort daar niet bij. Dat is niet goed voor de stad, de economie en de eigenaren. Al doen sommige van die eigenaren er niet alles aan om huurders te vinden en te houden.

"Niets doen is geen optie of hebben de pandeigenaren de moed al opgegeven?"

Maar toen ik door de Herenstraat liep zag ik dat het daar nu wel beter gaat. Er is een supermarkt gekomen in een al lang leegstaand pand. En in de Willemstraat wordt hard gewerkt om een winkelpand te verbouwen. De sloop op de hoek van de Emmastraat is praktisch klaar en de nieuwbouw kan beginnen. Overigens zouden de lezers kunnen denken dat de winkel van De Vries gesloopt is, maar dat is natuurlijk niet het geval. De prachtige speciaalzaak voor elektronische en huishoudelijke apparatuur staat nu goed in het zicht in de Emmastraat en blijft een pareltje voor Oud Rijswijk. De sloop betreft dus alleen het typische -om het woord lelijk niet te gebruiken- hoekpand met de witte stenen.

Zorgelijk is natuurlijk wel de leegstand in de Bogaard. En met de komst van een totaal gerenoveerd winkelcentrum in Leidschendam-Voorburg wordt de situatie er niet beter op. Nieuwbouwplannen in Zoetermeer zijn voorlopig van de baan en dat is wel weer gunstig. Ik hoop dat de eigenaren van de panden in Rijswijk nu eens goed aan de slag gaan om een renovatie op te starten. Niets doen is geen optie of hebben die eigenaren de moed definitief opgegeven? Of is Rijswijk een te klein deel van hun vastgoedportefeuille en maken zij zich er niet druk om en zijn ze tevreden met hun belastingaftrek voor die leegstand? De overheid kan zo'n winkelcentrum niet vol krijgen, maar wel ervoor zorgen dat eigenaren gestimuleerd worden om hun best te doen voor nieuwe huurders. Dat stimuleren is niet alleen positief bedoeld, maar kan ook bestaan uit negatieve zaken, zoals hogere belasting voor de eigenaren die te lang een pand leeg laten staan.

Ook de gemeente moet het goede voorbeeld geven en zorgvuldig omgaan met de gebouwen die men zelf in bezit heeft. Het is daarom goed dat er onlangs een plan is opgesteld voor al die panden van de gemeente, met als prettig signaal voor Oud Rijswijk dat de Ottoburgschool van binnen wordt opgeknapt voor de huurders. Het is mooi dat dit karakteristieke gebouw blijft staan in deze mooie wijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden