Korea aan de Vliet

  Column

Door Coen Sleddering 

Soms gebeuren er in de wereld rare dingen. Gelukkig vaak ver weg van Rijswijk, maar soms dichtbij. In Noord-Korea wordt de president met de dag gekker en gevaarlijker. Hij speelt met raketten of het papieren vliegtuigjes zijn. De bevolking van Japan krijgt af en toe een raket overvliegen en dat is voor dit land geen pretje. Zeker niet omdat dit volk na een zeer foute oorlogsgeschiedenis zelf al jaren terecht niet aan soldaatje spelen doet.

De president van Noord-Korea is een enorme mafkees die zijn volk in groot gevaar brengt. Al doen de nieuwslezers van het Koreaanse journaal daar de bevolking anders geloven. Het is dat het zo triest is, maar eigenlijk moet ik altijd enorm lachen om die opgewonden en schreeuwerige dames van het journaal daar, die hun president als de grote held neerzetten.

Het vervelende is dat zijn tegenstander in de wereld nu net de president van de Verenigde Staten is. Deze man loopt als een soort Dirty Harry van Clint Eastwood door de porseleinkast van de internationale diplomatie. Zelfs de stemmige zaal van Algemene Vergadering van de VN is niet meer heilig voor deze cowboy. Nu maar hopen dat de rest van de wereld een beetje verstandig blijft en deze twee verlate pubers tot de orde roept.

Maar soms gebeuren er ook in onze mooie stad aan de Vliet vreemde dingen. Op Noord-Koreaanse wijze heeft het SP Politbureau in Oss besloten dat de Rijswijkse afdeling van de SP niet mee mag doen aan de verkiezingen voor onze gemeenteraad in 2018. Hoe verzin je het! Officieel mogen ze niet meedoen omdat de afdeling te weinig zichtbaar is geweest in de wijken. De SP voert namelijk liever actie op straat dan beleid in de gemeenteraad. Maar dat argument is natuurlijk onzin. De ware reden is dat de lokale SP trouw is gebleven aan hun wethouder in het College. Deze werd door de SP geroyeerd omdat hij zijn belastingformulier niet wilde opsturen naar het Politbureau.

De bestuurlijke en correcte fractie van de SP bleef "hun" wethouder gewoon steunen. En dat beviel de Nederlandse Kim Jong-un met de naam Ron Meyer niet en als voorzitter van de SP verbood hij de SP mee te doen aan de Rijswijkse gemeenteraadsverkiezingen. Ook de SP in de gemeente Hoorn kreeg de rode kaart, want andere kleuren kennen zij daar niet.

En dat is een belediging voor leden en vele stemmers op de Socialistische Partij die nu niet op hun partij kunnen stemmen. Soms is Noord-Korea dichterbij dan je denkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden