Prinsjesdag

  Column

Door Coen Sleddering

Voor mij op het bureau liggen de toegangskaarten voor de Prinsjesdagbijeenkomst van VNO NCW. Die bijeenkomst is een van de hoogtepunten van de leukste dag in Den Haag. Na afloop van de Troonrede en de presentatie van de Rijksbegroting in de Tweede Kamer, loopt iedereen naar Nieuwspoort voor deze zeer drukbezochte en gezellige receptie. Ministers, Kamerleden ,journalisten en lobbyisten ontmoeten elkaar in informele zin en bespreken alles. De inhoud van de Troonrede en natuurlijk de hoedjes. Helaas dit jaar weer veel instructies over de procedure om het gebouw van het Internationaal perscentrum Nieuwspoort binnen te komen. De beveiliging wordt steeds strenger. Even binnen sluipen via de keuken is er niet meer bij!

'Ik herinner mij die doodstille optocht een week na de aanslag op het WTC in New York nog goed'

Ik ging vroeger op de school altijd naar Prinsjesdag kijken. Op die dag mocht ik met mijn vader mee naar zijn werk op het Ministerie van Financiën op de Kneuterdijk (nu het gebouw van de Raad van State) om te kijken naar het opstellen van de militaire erewacht, de lange stoet van militairen met marsmuziek en natuurlijk het grote moment van de voorbij komende Gouden Koets. Een aantal dingen zijn mij vooral bijgebleven, zoals de flauwvallende soldaten langs de stoet, mede veroorzaakt door de altijd aanwezige Oranjezon. Maar ook de pepermuntjes die kinderen stiekem in de hand duwden van de soldaten die daar uren moesten staan. Verder was die dag natuurlijk een groot feest met limonade en roze koek, die een -toen nog aanwezige- koffiejuffrouw met trolley ons op de kamer kwam brengen. Bij de ingang van het Ministerie in de hal stond een grote kist die mijn vader aan wees als de schatkist van het Koninkrijk. Zo, daar zou een hoop geld in zitten. Die mythe van de schatkist bestaat nog steeds, want bij de verhuizing van het ministerie naar het Korte Voorhout is die schatkist met een speciaal en zwaar bewaakt waarde transport vervoerd.

Later hoorde het bezoeken van Prinsjesdag tot mijn werk, maar het was nog altijd de meest feestelijke dag in het jaar en had ook veel weg van een soort reünie van de Haagsche kaasstolp. De limonade en roze koeken werden vervangen door bier en bitterballen, maar de rest bleef hetzelfde. Jaar in en jaar uit.

Hoewel, in 2001 viel Prinsjesdag een week na de aanslag op het WTC in New York. Als gevolg hiervan werd besloten geen muziek te spelen tijdens de rijtoer. Ik herinner mij die doodstille optocht nog goed. Het grootste kippenvel moment was het stilstaan van de Gouden Koets voor de Amerikaanse ambassade om een groet te brengen aan het getroffen Amerikaanse volk. En mede als gevolg daarvan ging ik deze week met paspoort en persoonlijke uitnodigingskaart langs de politiecontrole in de straat bij Nieuwspoort.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden