Vredesweek Rijswijk

  Column

Door Coen Sleddering

Het jaarlijkse Strandwalfestival, hét evenement van Rijswijk, vindt dit jaar voor de negende keer plaats op 9 en 10 september. De Van Vredenburchweg is zaterdag overdag omgebouwd tot Strandwalboulevard waarop de Strandwalmarkt staat. Op zaterdagavond is het groot feest in het Rijswijkse bos en zondag familiedag rond kinderboerderij Het Akkertje. Tijdens het Strandwalfestival is het mogelijk met de vele activiteiten, die tal van Rijswijkse organisaties te bieden hebben op het gebied van (internationale) cultuur, kunst, sport en maatschappelijke ondersteuning. Voor het programma zie elders in deze krant of: http://www.strandwalfestival.nl

In hetzelfde weekend wordt ook de Open Monumentendag georganiseerd. Er zijn dan heel veel Rijswijkse monumenten geopend. De Historische Vereniging Rijswijk heeft een uitgebreid programma voor deze dagen opgesteld: http://www.historischeverenigingrijswijk.nl

En tot slot is ook het stadbestuur zaterdag volop aanwezig op de Strandwal om in gesprek te gaan met de Rijswijkse bewoners. Kortom: voor elk wat wils! Waar komt de naam Strandwalfestival eigenlijk vandaan?

'Romeinen woonden al op de strandwallen'

Het evenement vindt plaats op een strandwal die rond 3800 voor Christus is ontstaan. In die tijd lag de kustlijn van Nederland ongeveer op de plek waar Ypenburg nu ligt. Door geregeld voorkomende zeespiegelstijgingen en –dalingen verschoof de kustlijn steeds meer in westelijke richting, waardoor strandwallen met duinen ontstonden. Al in de Romeinse tijd woonden hier mensen. Vanaf de late middeleeuwen ontgonnen boeren de natte gedeelten van de strandwal door sloten en afwateringskanalen te graven. Later ontstond een kleine dorpsgemeenschap rondom de kerk in wat nu de Herenstraat is. De Herenstraat liep over in de Brede Weg, later Zandweg genaamd. Nu bekend als Van Vredenburchweg. Langs deze weg lieten adellijke lieden kastelen en later buitenplaatsen bouwen. De huizen Te Blothinge, De Burch en Te Werve zijn daar voorbeelden van. En natuurlijk de belangrijkste voor de Rijswijkse geschiedenis: Huys ter Nieuburch.

In 1602 duikt dit gebouw voor het eerst in de archieven op. Deze Hofstede werd nog een paar keer verkocht om uiteindelijk in 1630 in het bezit te komen van de familie van Oranje. Frederik Hendrik liet de hofstede afbreken, kocht er nog eens 19 hectare land bij en liet daar het paleis Huys ter Nieuburch op bouwen. Het bijbehorende land liep van de Van Vredenburchweg tot aan de huidige Sir Winston Churchilllaan. Dit paleis is de historische plek van Rijswijk omdat daar op 20 september 1697 de Vrede van Rijswijk werd gesloten. De Naald is gemaakt van de resten van dit Paleis. Het is dan ook een gemiste kans dat het feest op zaterdagavond rond die Naald niet de naam "Vredesfeest Rijswijk" heeft gekregen.

Maar ondanks dat: veel plezier op de Rijswijkse Strandwal!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden