Groot en klein nieuws

  Column

Door Coen Sleddering

Er is altijd wat te doen in Rijswijk en zoals in de grap van een bekende cabaretier uit het oosten van het land vervolgt: het stoplicht springt van rood naar groen…. Dat is zeker geen groot nieuws, maar natuurlijk wel als die stoplichten het helemaal niet meer zouden doen. Dan heeft iedereen het over dit nieuwsfeit.

Groot en klein nieuws is er overal en zeker in de vakantieperiode ook wel komkommertijd genoemd. Zo laat het NOS journaal af en toe een item zien waarvan ik denk, is dat nu wel geschikt voor het grote Nieuws of hoort dit meer thuis bij lokale TV of programma's als 'Van gewest tot gewest'? Ook al bestaat dat programma al jaren niet meer.

Maar ook in Rijswijk hebben wij met groot en klein nieuws te maken. Het grote nieuws in Rijswijk in de afgelopen periode is natuurlijk dat Rijswijk er financieel goed voorstaat en dat de bouwlocatie Rijswijk Buiten onverminderd succesvol blijft. En dat is natuurlijk heel groot nieuws omdat Rijswijk met de start van Rijswijk Buiten een behoorlijk financieel risico heeft genomen door met geleend geld de grond te kopen. De financiële positie van Rijswijk kan nog mooier worden als straks de aandelen van Rijswijk in Eneco worden verkocht.

'Met geleend geld grond
kopen is nu eenmaal een financieel risico'

Miljoenen stromen dan de gemeentekas binnen. Wel moeten wij ons realiseren dat met het verkopen van de aandelen ook het jaarlijkse dividend gaat ophouden en dan praat je toch ook over jaarlijks tonnen euro's. Mocht de gemeente tot verkoop van de aandelen beslissen, dan lijkt het mij verstandig die opbrengst niet meteen als een Sinterklaas en Piet van welke kleur dan ook rond te gaan strooien maar verstandige dingen mee te doen, zoals investeren in de infrastructuur (bereikbaarheid en IT) zodat ook volgende generaties daar nog plezier van hebben. Die discussie daarover zal straks ongetwijfeld groot nieuws opleveren.

Maar er is ook klein nieuws in Rijswijk. Er is een raadslid die een speeltuin heeft opgeknapt en een ander raadslid heeft een ponyweide geopend, zie vandaag elders in deze krant. Eigenlijk is het flauw om dat klein nieuws te noemen, want voor de initiatiefnemers en de betrokken bewoners in de buurt is dat wel degelijk groot nieuws. Beide initiatieven zijn belangrijk voor de participatie in de wijk en verdienen dus alle waardering en de vele vrijwilligers moeten hierbij dan ook centraal staan.

Door en voor Rijswijkers! Het stadsbestuur moet er op hun beurt geen al te groot nieuws van willen maken door bijvoorbeeld bij de opening van de ponyweide met 3 leden van het College B&W aanwezig te zijn. Die kunnen zich ongetwijfeld beter bezig houden met de grote zaken in Rijswijk zoals de begroting 2018, het huis van de stad en de mogelijke problemen met het Museum Rijswijk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden