Weer naar school

  Column

Door Coen Sleddering

In Rijswijk gaan de eerste kinderen deze week weer naar school. Hopelijk hebben ze genoten van een heerlijke vakantie. Hoewel vakantie natuurlijk leuk is, vond ik vroeger die eerste dag altijd spannend. Weer een soort nieuwe start bij op de basisschool vaak een nieuwe juffrouw of meester. Ook regelmatig een ander lokaal steeds hoger in het schoolgebouw, want op zolder zaten de oudste leerlingen en wat was dat stoer om eindelijk ook naar die zolder te mogen.

Ook erg spannend was de strijd om de tafeltjes. Waar zou je terecht komen in de klas en nog belangrijker: wie komt er naast en voor je te zitten? Mijn reputatie op school was meestal al doorgegeven aan de volgende docent, dus mijn plaatsje in de klas stond vaak al vast… lekker vooraan. De eerste dag op de middelbare school was nog veel spannender omdat daar ieder jaar de groep waarin je zat volledig veranderde. Dat gaf weer mogelijkheden voor nieuwe vrienden en vriendinnen. Ook was je benieuwd naar het rooster met hopelijk een keer het eerste uur vrij en zo weinig mogelijk vrije tussenuren.

Je ging naar school met een tas vol nieuwe spullen inclusief het belangrijkste boek van het jaar: de schoolagenda. Je had verschillende soorten: van hele eenvoudige tot hele luxe uitvoering met een volledige kleurenreportage van de grote popsterren van dat moment. Sommige leerlingen hadden alleen een klein opschrijfboekje. Jazeker, ook toen waren er verschillen tussen kinderen. Niet alleen wat betreft sociale klasse, maar ook wat ouders wel of niet belangrijk vonden. Nu las ik in de krant dat Staatssecretaris Kleinsma gratis smartphones gaat weggeven aan nieuwe brugklassers, omdat ze anders niet goed kunnen communiceren met school en hun vriendjes.

Ik denk niet dat dit een goede zaak is. Door het geven van toeslagen voor zorg, huur of sporten en het uitdelen van spullen in natura aan mensen met bijvoorbeeld een uitkering verklein je nu eenmaal de kans dat die mensen blijven zoeken naar werk. Het lijkt er steeds meer op dat werken geld kost in plaats van dat het geld oplevert.

Natuurlijk moet de regering ruimhartig zijn voor echte probleemgevallen en wonen en zorg zijn daarbij belangrijke zaken voor het welzijn van de mensen. Maar of daar nu een gratis smartphone bij hoort, is maar de vraag. Bovendien denk ik dat er ook heel wat ouderen graag in aanmerking zouden komen voor die gratis smartphone. Kortom, geen goed idee.

Ik wens alle Rijswijkse kinderen een fijne start op hun school en vooral veel plezier. En tegen alle automobilisten zeg ik nadrukkelijk: pas op! De kinderen gaan weer naar school.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden