Foto:

Ons wilde westen

ferry's column

Onderzoekers die met plannen lopen een studie te doen naar de kwaliteit van het Rijswijkse woongenot kunnen dezer dagen voor input weer naar hartenlust rondstruinen op Facebook en andere sociale media. Wat wordt er een hoop gejammerd in onze stad. Opvallend is dat maatregelen (dan wel het uitblijven daarvan) van de lokale politiek vaak de aanleiding geven.

Zo mochten bewoners van de Presidentenbuurt vorige week aan de verkeerswethouder een petitie overhandigen waarin gepleit wordt een eind te maken aan het lawaaiige racen over de Generaal Spoorlaan en Schaapweg. Het fotomoment resulteerde prompt in een stortvloed aan reacties vanuit veel andere Rijswijkse straten waar gemiddelde laagvliegsnelheden van 80 km/u ook al jaren als standaard gelden. Aan de bewoners van de Jeffersonlaan beloofde de wethouder opnieuw de overlast aan te pakken. "Als onderdeel van ons Actieplan verkeersveiligheid". Met nadruk op dat plan, reageerden hierop weer andere Rijswijkers moedeloos, die al langer smeken om een echt effectieve aanpak in deze.

Plannen politiek haaks op verwachtingen inwoners

Ronduit vervelend al die verkeersoverlast beamen op hun beurt de overburen uit de Ministersbuurt, die ook hun portie herrie kregen. Deze wijk wordt geplaagd door de gigantische geluidsoverlast als gevolg van de sloop van het leegstaande kantoorgebouw aan de Churchilllaan. Terwijl argeloze voorbijgangers zich vergapen aan de indrukwekkende sloopwerkzaamheden drijven diezelfde werkzaamheden overspannen bewoners van de naastgelegen huurwoningen tot wanhoop. Huisartsen in de buurt draaien overuren met het uitschrijven van kalmerende middelen.

Intussen haalde eerdergenoemde wethouder weer de woede op de hals van veel inwoners van Rijswijk Buiten. Trots meldde hij het voor elkaar te hebben gekregen dat Rijswijk twee groene viaducten krijgt die 'gescheiden delen van de stad gaan verbinden'. Maar dat verbinden mag dus niet al te letterlijk worden genomen. De Van Rijnweg, een nu nog vlotte verbinding tussen Rijswijk Buiten en de Hoekpolder, gaat voor autoverkeer op slot. Actievoerende inwoners hebben de naam van hun wijk alvast in Rijswijk Buitengesloten omgedoopt.

Teleurgestelde berichten tenslotte ook van autobezitters in Te Werve. Die werden pal voor de vakantie verrast met een schrijven van de gemeente waarin het betaald parkeren in hun wijk werd aangekondigd. Inclusief de uitnodiging een (betaalde) parkeervergunning aan te schaffen. Een maatregel die blijkens een deel van de reacties als totaal overbodige geldklopperij wordt ervaren.

Waar de een zijn gal spuugt op Facebook gaat de ander over tot actie. Zoals een bewoonster uit de Ministersbuurt. "Ik ben blij dat mijn vrienden in Groningen wonen, daar kan ik elk weekend bijkomen van al die door-de-weekse herrie hier." Onbedoeld reikt zij misschien wel een aardige oplossing aan. Vergeet ons wilde westen en ga elders in het land op zoek naar een nieuwe stek. Maar kies dan vooral een mooi plekje waar rust en ruimte nog regel zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden