Kees van 't Riet, Yvette Corver en Anita Hols zouden graag willen dat het hekje bij het hondenlosloopgebied gewoon blijft staan. "Kleine moeite toch?"
Kees van 't Riet, Yvette Corver en Anita Hols zouden graag willen dat het hekje bij het hondenlosloopgebied gewoon blijft staan. "Kleine moeite toch?" (Foto: Frans Limbertie)

Hek hondenlosloopgebied moet weg

"We begrijpen echt helemaal niets van al de klachten"

Frans Limbertie

Drie jaar geleden werd op een groenstrook langs de Schaapweg bij Endezandt een hek geplaatst, speciaal om de honden enige bescherming te geven zodat ze niet pardoes de drukke weg op rennen. Binnenkort wordt het hek weer verwijderd. Tot verbijstering Anita Hols, destijds initiatiefneemster voor de plaatsing van het hek. “Er is totaal niet met ons hierover gecommuniceerd,” zegt ze.

Rijswijk - Anita is niet de enige die er ontstemd over is. Ook hondeneigenaren Kees van 't Riet en Yvette Corver begrijpen niets van deze actie. Samen met nog een paar anderen zijn ze dagelijks met hun viervoeters op het veldje te vinden, meestal 's morgens tussen half 10 en half 11. “Bezwaren zijn onder meer dat een speciale hondenuitlaatservice hier regelmatig met hun honden zouden komen. Wij hebben dat nooit geconstateerd, zegt Anita.” Drie jaar geleden was er al enige reuring over het initiatief van Anita. “Marloes Borsboom, de vorige wethouder was enthousiast over de groenstrook, vertelt ze. Kees geeft aan dat er een aantal bewoners uit de wijk zijn die steeds opnieuw klachten indienen over dit veldje. Zo vinden ze dat er te veel hondendrollen blijven liggen, dat het stinkt en dat de honden te hard blaffen. Ook wordt beweerd dat ze hinder ondervinden van mensen die door de ramen van hun huizen naar binnen gluren. “We kunnen ons zoiets niet voorstellen, zegt Kees.” Yvette: “Dat hekje staat er puur en alleen voor de veiligheid van de honden. Naar mijn weten ruimt iedereen de poep van zijn eigen hond netjes op.” Volgens Anita zijn de protesten afkomstig van raadsleden van Beter voor Rijswijk die in de buurt wonen. “Dat is dan wel heel toevallig. Zo is er onlangs plots een motie aangenomen, waarin staat dat besloten wordt de hekken weg te halen. En dat terwijl er nog op een uitslag van een rechtszaak wordt gewacht. Bij ons bestaat het vermoeden dan ook dat dit vlak voor het zomerreces er even snel doorheen is gejast. Vreemde gang van zaken allemaal.” Ook Kees verbaast zich hierover. “Als er nou echt serieuze overlast is, maar dat is beslist niet zo. Door dit speciale veldje hebben veel oudere en alleenstaande mensen leuk contact met elkaar. Volgens ons komt dat de buurt juist ten goede. Sociale binding is ook heel belangrijk. Als je dit hek weer gaat weghalen zal ook dat absoluut verdwijnen.” Wethouder Dierenwelzijn Larissa Bentvelzen geeft aan dat met het verwijderen van de hekken een gemeenteraadsbesluit in uitvoering wordt gebracht. “Daarmee wordt de situatie teruggebracht zoals die ook was vóór de plaatsing van hekken. Dit betekent dat dit een hondenlosloopgebied blijft. Daarnaast gaan we op zoek naar een alternatieve locatie waar mensen hun hond veilig kunnen uitlaten.” Bentvelzen laat verder weten dat de hekken pas worden verwijderd als er een goed alternatief is gevonden, zodat de mensen die hun honden graag veilig willen laten loslopen, die mogelijkheid blijft geboden.”In de zomerperiode wordt bekeken op welke wijze we hier uitvoering aan kunnen geven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden