Rochelle deelde de eerste boeken uit aan de wethouders en aan schrijfster Ellen den Hollander met wie ze haar boekenliefde deelt.
Rochelle deelde de eerste boeken uit aan de wethouders en aan schrijfster Ellen den Hollander met wie ze haar boekenliefde deelt. (Foto: )

Kinderen kunnen zomaar boek vinden tussen de tomaten

De zomervakantie staat in het teken van lezen door het project Kinderzwerfboek Rijswijk dat vandaag is begonnen. Rochelle Heerema, zelf enthousiast lezer én eigenaar van de minibibliotheek Endezant, is de initiatiefnemer van het project. 

Rijswijk - ,,Lezen is heel belangrijk voor kinderen en in mijn minibieb heb ik daarom een plank ingeruimd voor kinderboeken en jeugdboeken. Voor het zwerboekproject zijn er circa 300 boeken voor kinderen uitgedeeld aan ambassadeurs en zij verspreiden de boeken over heel Rijswijk.” Het gaat om boeken voor kinderen en tieners tussen 0 en 16 jaar. Om de start een feestelijk tintje te geven gaven wethouders Johanna Besteman en Larissa Bentvelzen het startsein van het leesproject. Zelf namen de Rijswijkse bestuurders ook een boek mee. ,,Ik hou zelf ook van lezen en het is erg belangrijk voor kinderen. Het is niet alleen een manier om je beter te leren inleven in een ander, het is natuurlijk ook goed voor je taalvaardigheid. Daar heb je heel je leven iets aan”, zegt Besteman. Bentvelzen probeert nu al een ritueel aan te houden voor haar 1-jarige zoontje. ,,Fles, verschonen en dan voorlezen en slapen.” Het is een verrassing waar de ambassadeurs hun boeken gaan achterlaten. Heerema heeft de ambassadeurs wat inspiratie meegegeven. Verstop ze tussen het fruit en de groente in de supermarkt, luidde een van haar suggesties. Of geef een vriendje of vriendinnetje een boek met de boodschap het boek na het lezen te laten zwerven. Of laat hem achter bij de tandarts of huisarts. De boeken zijn dus terug te vinden op bijzondere plaatsen, misschien wel in een fietstas!Kinderzwerfboeken herken je aan de sticker op de kaft met de tekst Neem me mee! Na het lezen laat je het boek weer achter op een leuke plek voor een ander kind. Je kunt het boek ook registreren. In de zwerfboeken staat vaak ook een code op de binnenkant van de kast. Als je die invult op de website, kun je zien waar het boek nog meer is geweest. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden