Wethouder Armand van de Laar (l) helpt Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke met het rondbrengen van de eerste nieuwsbrieven.
Wethouder Armand van de Laar (l) helpt Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke met het rondbrengen van de eerste nieuwsbrieven. (Foto: )

Volgende nieuwbouwproject Te Werve

Rijswijk krijgt in Te Werve eerste acht tiny houses

Emile Verdegaal

Na de oplevering door Vidomes vorige week van 42 eengezinswoningen aan de Idenburglaan startten deze week de voorbereidingen voor alweer het volgende nieuwbouwproject in de wijk Te Werve. Op en rond het terrein van het leegstaande schoolgebouw aan de Generaal Vetterstraat gaat Rijswijk Wonen nieuwe sociale huurwoningen bouwen.

RIJSWIJK - Naast 48 nul-op-de-meter eengezinswoningen is er plek voor 8 tiny houses, een voor Rijswijk nieuw concept. Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke nam samen met wethouder Armand van de Laar (Ruimte en Wonen) een kijkje op de beoogde bouwplek. Maar niet voordat zij een tussenstop hebben gemaakt in de nabijgelegen Dick de Hoogstraat. Hier wilde een trotse Van den Broeke de wethouder de vergevorderde verbetering en verduurzaming van 86 oudere portiekwoningen laten zien. "Want ook het opknappen van onze bestaande woningvoorraad krijgt volop aandacht. Net als de nieuwbouw draagt ook dit project bij aan het verbeteren van de wijk Te Werve."

Eenmaal in de Generaal Vetterstraat gaat het gesprek al snel over de tiny houses. "Een nieuwe woonvorm", legt Van de Laar uit, "met een duidelijke onderliggende filosofie. Het gaat om kleine, volwaardige woningen van maximaal 50 vierkante meter. Bewoners van een tiny house streven naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en nemen nadrukkelijk genoegen met minder spullen. Met deze woningen willen wij tegemoet komen aan de wensen van een doelgroep die in Rijswijk nu nog niet aan bod komt."

Hoe de animo voor de 8 tiny houses zal zijn, durft Van den Broeke nog niet te zeggen. "Op social media zie je dat er groeiende groep mensen is die hun interesse tonen in tiny houses en tiny living. Maar daarmee heb je de huizen nog niet verhuurd. We zijn benieuwd. Deze tiny houses worden straks net als de andere 48 eengezinswoningen aangeboden via Woonnet Haaglanden. Mocht de animo voor tiny houses groot zijn, dan wil Rijswijk Wonen daarmee bij de ontwikkeling van volgende projecten zeker rekening houden."

Voor de nieuwbouw worden naast het schoolgebouw 50 portiekwoningen gesloopt. Voordat de sloopkogel de huizen tegen de grond werkt, wordt eerst archeologisch onderzoek verricht en het aanwezige asbest verwijderd. Ook de bodem wordt gesaneerd. Pas daarna zullen de bouwwerkzaamheden starten. Van den Broeke verwacht dat de woningen voor de zomer van 2021 worden opgeleverd. "Via onze website en nieuwsbrieven, waarvan de eerste vandaag verschijnt, gaan we omwonenden doorlopend over de werkzaamheden informeren."

Van de Laar is blij met deze nieuwe fase. “Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de wijk. Verouderde woningen worden gerenoveerd of vervangen waarbij zoveel mogelijk wordt ingespeeld op de veranderende woonbehoeften. Ook de straten en het groen worden opgeknapt. De leefbaarheid van Te Werve krijgt zo een welkome impuls."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden