Bijenhotel in park Hofrust
Bijenhotel in park Hofrust (Foto: Astrid Lunenburg)

Vijfsterrenhotel voor bijen in Park Hofrust

De Redactie

RIJSWIJK - Het gaat slecht met de bijen. Veel inwoners willen zich inzetten voor bijen. En voor hommels maar dat zijn ook bijen. Regelmatig krijgt de gemeente verzoeken om bijenhotels te mogen plaatsen. De stedelijke omgeving is daar zeer geschikt voor. Zo zijn er veel verschillende gebieden waar bijen kunnen gedijen: parken, tuinen, bermen en braakliggende terreinen.

Op veel plekken zie je bijen

Zelfs op balkons kan je bijen aantrekken. Ieder gebiedje heeft zijn eigen combinatie aan eigenschappen: zon en schaduw, bodemsoorten, voedselrijkdom, vocht en beheer. Sommige bijensoorten komen opvallend meer in de stedelijke omgeving voor zoals boomhommels. Wordt de ene plek onaantrekkelijk dan zoeken ze een ander plekje.

Hulp voor onze bestuivers

Door meer ecologisch te beheren zorgen we er voor dat er meer en langer voedsel beschikbaar is en worden de voortplantingsplekken van veel insecten beschermd.

Op veel plekken kunnen met name bijen en hommels wel wat hulp gebruiken in de vorm van dood hout en holle plantenstengels. Een bijenhotel kan een goed alternatief zijn. Tegenwoordig zijn er zeer stijlvolle bijenhotels zoals in park Hofrust te zien is. Voor insecten maakt het weinig uit, als de afstand tussen voedselbron en hotel maar niet te groot is. Veel bijen vliegen niet verder dan honderd meter.

Bijna tachtig procent van de bijensoorten nestelt in de bodem. Ongeveer twintig procent nestelt in dood hout en rietstengels of maken gebruik van bijenhotels. Ze kruipen in één van de gaten en leggen achteraan een prop stuifmeel vermengd met nectar. Op deze voedselvoorraad leggen ze een eitje en sluiten ze het gangetje met een vliesje. Dit ritueel herhaalt zich. Ieder eitje krijgt zijn eigen kamertje; wat een luxe!

Als het eitje uitkomt, kan het larfje zijn buikje rondeten aan wat moeders als voedselpakketje heeft meegegeven. Een jaar later is de cyclus eitje, larfje, pop, imago (volwassen dier) voltooid en komen ze naar buiten. De hele cyclus kan dan opnieuw beginnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden