Het bijzondere 17de eeuwse paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug is te zien bij Museum Rijswijk.
Het bijzondere 17de eeuwse paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug is te zien bij Museum Rijswijk. (Foto: )

Drie eeuwen Burchvliet te zien bij Museum Rijswijk

Vorig jaar verwierf Museum Rijswijk een bijzonder 17de eeuws paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug. Het is geschilderd door Jacob van der Croos (1632 – na 1683). Na een uitvoerige restauratie is het paneel van 13 juni - 15 november 2020 te zien in de tentoonstelling 3 Eeuwen Burchvliet.

Rijswijk - De afgebeelde locatie markeerde eeuwenlang de grens tussen Rijswijk en Voorburg. In de afgelopen jaren heeft het museum diverse schilderijen, tekeningen en foto’s verworden waarop het huis en de brug vanuit verschillende gezichtspunten zijn te zien. Deze werken dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het nieuw verworven schilderij past dus heel mooi in deze context. Het huis Burchvliet zoals het op de schilderijen is afgebeeld, dateert uit 1633. Het lag op een strategisch punt aan de druk bevaren Vliet, met veel personen en vrachtvervoer naar en van Den Haag. Het huis deed vaak dienst als herberg. In 1875 werd het pand verbouwd en bood vervolgens onderdak aan de Stoomwasch & Bleekerij Burchvliet. Zowel huis Burchvliet als de Nieuwe Tolbrug zijn gesloopt. De grote ovale gevelsteen in de voorgevel van het huis is bewaard gebleven en staat nu in de tuin van Museum Rijswijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden