Lebohang Kganye, Pied Piper’s Voyage, animatie, 3 min 26 sec, collectie kunstenaar
Lebohang Kganye, Pied Piper’s Voyage, animatie, 3 min 26 sec, collectie kunstenaar (Foto: Museum Rijswijk )

Papier Biënalle 2020 Thuis/Home

'Een veilig thuis is een universeel begrip'

Van de redactie

Toen het team van Museum Rijswijk het thema voor de Papier Biënnale van 28 juni t/m 15 november vaststelden wisten zij nog niet dat het begrip THUIS/HOME zo’n enorme lading zou krijgen. Het was al actueel, maar door de internationale lockdown waardoor thuis werken, thuis de kinderen les geven en je voornamelijk in huis vermaken, kreeg het een dimensie die buiten oorlogstijd nog nooit aan de orde is geweest.

Rijswijk - "THUIS/HOME is een onderwerp waar iedereen op de wereld nu mee bezig is, niet alleen de thuislozen, de voortvluchtigen en staatlozen. Voor iedereen geldt nu meer dan ooit dat zij een veilig thuis nodig hebben", vertelt curator Hedendaagse Kunst Diana Wind van Museum Rijswijk. "In de afgelopen 25 jaar lag de nadruk op ambachtelijkheid en techniek die kunstenaars toepasten om bijzondere kunstwerken van papier te maken. We leven nu in een heftige tijd en dat heeft ons ertoe gebracht een inhoudelijke dimensie en maatschappelijke betrokkenheid van kunstenaars aan de Papier Biënnale toe te voegen." Kunstenaars staan volgens Wind midden in de samenleving en weten als geen ander te verbeelden wat er zich in de maatschappij afspeelt. "Museum Rijswijk geeft hen een platform waardoor er een verbinding kan ontstaan tussen de kunstwerken en de bezoekers, die kennis kunnen nemen van de vele invalshoeken en visies op THUIS/HOME, het thema dat voor iedereen juist nu van zo groot belang is. Een veilig thuis is een universeel begrip met vele betekenissen en invullingen", aldus Wind.

Voor elk mens op de wereld is een gevoel van ergens thuis te horen essentieel; het is ontwrichtend en slaat de bodem onder het bestaan weg, wanneer er geen thuis is. Het is niet alleen voor migranten een belangrijk onderwerp maar ook voor de thuisblijvers. "Sinds kort voelen we ons bedreigt door het onzichtbare virus COVID-19, dat zich in korte tijd over de hele wereld verspreidt en zonder onderscheid des persoons slachtoffers maakt, de economie en het culturele leven lam legt. De Papier Biënnale 2020 laat de vele interpretatiemogelijkheden en betekenissen van het begrip THUIS/HOME zien die kunstenaars in hun werk eraan geven. Het zijn persoonlijke opvattingen die over huiselijke omstandigheden gaan die voor iedereen nu goed invoelbaar zijn."

Kunstenaars

De kunstenaars die deelnemen zijn maatschappelijk geëngageerd en/of geven inzicht in hun werk van hun beleving als wereldburger. De optelsom van de visies op het thema THUIS/HOME zijn getuigenissen van de universaliteit dat ieder mens hecht aan vooral liefde en geborgenheid. De tentoonstelling is onderverdeeld in subthema’s zodat de verschillende aspecten van THUIS/HOME zo goed mogelijk voor het voetlicht worden gebracht. De subthema’s zijn: Roots; Safety First; To Boldly Go; Into the Great Unknown; Lost, Not Yet Found.

Hieronder volgt een korte toelichting per subthema. Roots Een aantal deelnemende kunstenaars neemt de eigen positie binnen de familie en de eigen omgeving als uitgangspunt. Dit thema is tegelijk persoonlijk als universeel. De huiselijke omgeving waarin je opgroeit is bepalend voor de rest van je leven. Eigenwaarde, gronding, bij jezelf kunnen blijven, zijn voorwaarden die bepalend zijn voor het gevoel je ergens thuis te voelen en dat neem je de rest van je leven met je mee. Dit thema wordt vertegenwoordigd door Quentley Barbara, Ronny Delrue, pietsjanke fokkema, Susanna Inglada, Marianne Lammersen, Toos Nijssen en Stéphanie Saadé

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden