Foto:

Gemeentepolitie versie 2.0

Ferry's column

Ik ben een fan van onze burgervader. Vriendelijke man, toegankelijk, daadkrachtig als het moet en verstandig. Op dat glimmende blazoen verscheen vorige week een smetje. Samen met een kleine groep ambtgenoten pleitte ook onze burgemeester ervoor zijn BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren) uit te rusten met wapenstok en pepperspray. Een bedenkelijke ontwikkeling.

Aanleiding was IJmuiden waar BOA’s waren bestookt door pubers. De reden van dit groepsgeweld blijft vooralsnog ongewis. Wat ongetwijfeld niet meewerkt, is dat BOA’s de bevoegdheid kregen om Coronaboetes ad € 390,- uit te schrijven. Buitenproportioneel, maar dat is mijn opinie. Dat BOA’s niet met applaus worden onthaald als ze komen aanwandelen, is dus nog wel te begrijpen. Maar om ze dan maar met je vuisten op hun snufferds te timmeren, moet natuurlijk met klem worden afgekeurd.

Wapengebruik vereist specifieke vaardigheden

IJmuiden werd de zoveelste reden om ervoor te pleiten BOA’s te bewapenen. Tegenstanders benadrukten meteen dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. Anderen meenden dat BOA’s hiervoor niet zijn opgeleid. Dat laatste klopt niet helemaal. Minimumeis voor zowel de BOA- als de politieopleiding is MBO. Er zijn vast BOA’s die hun MBO-examen met een gemiddelde 9 hebben voltooid waar sommige politieagenten op een mager zesje bleven steken.

Opleiding mag dan geen argument zijn, wat wél telt is de combinatie ´kennis en vaardigheden´. Kennis is iets wat je kunt leren. Vaardigheden zegt iets over wat en wie je bent. De Politie zoekt jaarlijks 2.000 kandidaten voor de opleiding tot agent. Deze blijken lastig te vinden. De animo is weliswaar groot, maar van elke 13 sollicitanten komen er 12 niet door de eerste selectie. Dat laatste is voor de afvallers geen schande, integendeel. Voor deze groep zijn er nog volop andere banen zoals controleur, beveiliger of – we hebben het er net over – BOA. Slechts een klein deel van de sollicitanten beschikt dus over de vereiste vaardigheden voor het politievak, wat ook impliceert kunnen omgaan met de bevoegdheid wapens te dragen om deze slechts in uiterste gevallen te gebruiken.

De politie Rijswijk is sinds 1994 onderdeel van wat nu heet de Regionale Eenheid Den Haag. De schaarse capaciteit is sindsdien meer en meer opgeslokt door 'Haagse' politietaken. Ambassadebeveiliging, demonstraties, regionale criminaliteit. De vertrouwde diender verdween stilaan uit het Rijswijkse straatbeeld. BOA’s, ik meen dat Rijswijk er al zo´n 20 telt, nemen intussen veel politietaken over. Sluipenderwijs keert er zo een Gemeentepolitie Rijswijk versie 2.0 terug.

Beste burgemeester, misschien moet u maar snel op de koffie bij uw nieuwe ambt- en partijgenoot in Den Haag. Die heeft als Regioburgemeester een heel kort lijntje richting de bevoegd minister. Strijd samen voor het snel weer op peil brengen van de politiesterkte, ook in Rijswijk. Eis échte dienders. Gewapend met ook wapenstok en pepperspray. Dan zijn we meteen van deze discussie af.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden