Kondo


Foto: RHOBBY

Kondo

Column Tim Kersjes

Nu iedereen zoveel thuis zit dezer dagen, komen mensen erachter hoeveel zooi ze eigenlijk hebben. Er waart dan ook een grote opruimwoede door het land. Tijdens de eerste weken van de lockdown stonden er files voor de ingang van de afvalstraat van Avalex, de kofferbakken vol met kapotte meubeltjes, afgedankte cadeaus en bloempotten die al jarenlang geen bloemen meer hebben gehuisvest. De kringloopwinkel is normaal gesproken dankbaar voor de spulletjes die ze krijgen, maar nu is er een heuse innamestop. Ik las dit weekend in Trouw een mooie reportage over een kringloopwinkel in Amsterdam waarvan de magazijnen uitpuilen sinds de coronacrisis. En ja, zelf zijn wij ook aan het opruimen geslagen. Maar helaas, onze pogingen om te ontspullen stuiten ook op overvolle goede doelen. We hebben nog een prachtige multifunctionele kinderwagen met bijpassende maxi cosi en twee campingbedjes. Maar een belletje naar een goed doel hier in Rijswijk leerde ons dat ze voorlopig genoeg hebben. Mooi voor ze, maar hier staat helaas het nog steeds in de weg.

De gemeente Rijswijk gaat flink ontspullen

Een paar jaar geleden was Marie Kondo een enorme hype, de Japanse opruimgoeroe die de wereld aanspoorde om bij elk stukje prullaria te vragen ‘Geeft me dit nou nog een ‘spark of joy’?’. Of misschien is ze nog een steeds populair, juist dankzij de coronacrisis. Maar niet alleen de Rijswijkse burgers zijn aan het ontspullen geslagen, onze gemeente heeft ook de geest gekregen en gaat de kasten eens flink uitmesten. Een week geleden stuurde het college een brief naar de gemeenteraad met het welluidende onderwerp ‘Vervanging archiefbescheiden door digitale reproducties’. Niet echt sexy. In ieder geval lang niet zo sexy als een andere brief van deze week waarin het college meldde dat de verkoop van de Eneco-aandelen klaar is en dat de opbrengst (€72,45 miljoen!) daadwerkelijk op de rekening is bijgeschreven.

Sorry, terug naar het oud papier. ‘In Rijswijk is papier formeel nog leidend’, zo begint de gemeente, maar ‘In het informatiebeleidsplan 2020-2022 is digitaal werken opgenomen als uitgangspunt.’ Dat leidt tot gedoe, want aan de ene kant wordt veel digitaal gewerkt en bewaard, maar moet alles ook nog op papier. Kortom: ‘De beheersbaarheid en de controle op de volledigheid van dossiers wordt door deze hybride situatie bemoeilijkt’. Kan ik me iets bij voorstellen. Daarom gaat de gemeente voortaan niet alleen het papierwerk inscannen om óók digitaal te bewaren, maar gewoon helemaal vervangen door ‘digitale reproducties’. Kijk, daar ruimt nog eens lekker op, iemand op het stadhuis heeft een boek van Marie Kondo opgepikt. Zoiets wordt natuurlijk al langer voorbereid, maar ik vond het toch opmerkelijk dat het gemeente juist nu, nu we allemaal oude meuk het huis uit kruien, met dit bericht naar buiten komt. Het besluit wordt met terugwerkende kracht genomen per 1 januari 2020, dus er staat vast al iemand in de kelder velletjes papier in te scannen en vervolgens door de versnipperaar te halen. Lekker klusje voor de coronatijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden