Hondenbezitters opgelet; er zijn weer grasaren


Grasaren
Grasaren (Foto: Marc Wetetings)

Hondenbezitters opgelet; er zijn weer grasaren

Velen zullen de naam nog nooit gehoord hebben, maar ze zijn vlijmscherp en gevaarlijk voor honden en katten en staan gewoon tussen het gras. De zogenoemde ‘grasaren’ of ‘kruipers’ zien er uit als gras met pluimen. In eerste instantie lijken ze onschuldig, maar in de werkelijkheid zijn ze heel erg gevaarlijk voor honden en katten.

Rijswijk - Het opsnuiven van een grasaar kan heel gevaarlijk zijn. Omdat de aren 'kruipen' kunnen ze ook terecht komen in de neus of oren van een hond. Als ze te diep zitten moeten ze operatief verwijderd worden. Grasaren zijn de scherpe zaden met weerhaakjes van een wilde grassoort, die je vooral ziet op plekken waar je hond lekker gaat snuffelen tijdens de wandeling. Denk aan plekken langs de stoep of rand van de weg. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond of kat er langs of doorheen loopt, of er tegenaan plast. Door hun scherpe punten in combinatie met een weerhaakeffect kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen aan neus, oren ogen en of pootjes.

Rijswijks-belang heeft wederom schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente Rijswijk over een plan van aanpak om deze grasaren te bestrijden en tevens heeft de partij een verzoek ingediend om de 42 'honden loslopen toegestaan' plaatsen in Rijswijk extra te gaan controleren op grasaren en deze te verwijderen. Grasaren groeien echter ook in gebieden die niet onder de verantwoording van de gemeente vallen. Hondenbezitters worden daarom gewaarschuwd vooral alert te zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden