Foto:

Woningnood

FERRY's COLUMN

Het woningtekort in Rijswijk werd afgelopen week nog eens pijnlijk duidelijk tijdens de raadsvergadering. Daarin bietste wethouder Van de Laar de gemeenteraad andermaal om vrijstelling van zijn verplichting om in Rijswijk te wonen. Pff, als het zelfs een wethouder van nota bene wonen niet lukt om passende woonruimte te vinden, dan kunnen we inderdaad stellen dat de woningnood hier heel erg hoog is.

Politieke vriend en vijand zijn eigenlijk best tevreden met het functioneren van de wethouder. Fractievoorzitter Dolmans nam het dan ook op voor zijn D66-partijgenoot. “De wethouder heeft bij zijn aantreden inderdaad toegezegd naar Rijswijk te verhuizen”. Maar vervolgens somde Dolmans de val van het college vorig jaar, de gespannen woningmarkt en – je kon erop wachten – de drukke werkzaamheden als gevolg van de coronacrisis op als excuus. “Wat een drukte allemaal omdat een wethouder een paar honderd meter over de stadsgrens woont.”

'Vrijstelling verlenen is toch ook volgens de wet'

Hear, hear! Dolmans kreeg bijval van de coalitiepartijen. Oppositiepartijen bleken minder mild. “De wethouder heeft het niet alleen toegezegd, hij is wettelijk verplicht te wonen in de gemeente waar hij is aangesteld”, bracht VVD-fractievoorzitter Sleddering zijn mede-raadsleden in herinnering. “Slechts in bijzondere gevallen kan vrijstelling worden verleend. Maar is dit keer wel sprake van een bijzonder geval? Ík heb het nog niet gehoord. Wij verwachten dat zeker een wethouder zich aan de regels houdt."

En zo kabbelde de discussie verder. BvR haalde nog even Joost Eerdmans erbij die in 2010 als wethouder in Capelle vier jaar lang gewoon in Rotterdam woonde. PvdA reageerde hierop weer met voorbeelden van partijgenoten die vanwege het niet naleven van de woonverplichting ook moesten opstappen.

In zijn reactie gaf wethouder Van de Laar toe de ontstane situatie te betreuren. Onvoldoende voor Sleddering die de wethouder nogmaals maande zich gewoon aan de wet te houden. Wat subiet resulteerde in een geprikkelde reactie van Dolmans die kennelijk nog steeds niet klaar was met al dat zwartepieten. “Ontheffing verlenen is ook conform de wet”. Afijn, een raadsmeerderheid stemde uiteindelijk in met wethouder's verzoek.

Wie appelen vaart, die appelen eet. Opvallend dus dat uitgerekend een wethouder van wonen geen huis kan vinden. Je zou verwachten dat je met bijna dagelijkse contacten met vastgoedbobo’s al gauw een streepje voor hebt. Hoe dan ook, het wil de wethouder maar niet lukken. Misschien kunnen we hem een handje helpen uit deze netelige positie te geraken. Hierbij een oproep aan alle vastgoedeigenaren en -verhuurders. Of misschien heeft u als lezer wel een huisje leeg staan dat u aanbieden wilt. De voorwaarden zijn simpel: Binnen gemeentegrenzen van Rijswijk, vrije sector, inkomensindicatie twee keer modaal+. Uw gewaardeerde reacties zijn welkom via e-mail aan stadhuis@rijswijk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden