Waar mensen zijn, daar is de mus. Hij heeft zijn lot verbonden aan de mens, vandaar het voorzetsel huis-mus. Bij een leeg huis tref je hem niet aan, hoe meer mensen, hoe liever. Het meest in trek is de wat 'rommelige' mens, daar valt het meest te halen. Foto Sjon Heijenga
Waar mensen zijn, daar is de mus. Hij heeft zijn lot verbonden aan de mens, vandaar het voorzetsel huis-mus. Bij een leeg huis tref je hem niet aan, hoe meer mensen, hoe liever. Het meest in trek is de wat 'rommelige' mens, daar valt het meest te halen. Foto Sjon Heijenga (Foto: Sjon Heijenga)

Blij met vogels dichtbij

De tuin of het balkon is de plek bij uitstek om buiten te zijn nu we thuis zitten. Dan word je blij met wat leven in de brouwerij. Een vogel die heen en weer vliegt met voedsel voor zijn kroost. Of die je verwelkomt met zijn zang. Ontdek welke vogels in jouw buurt leven met de Postcode Vogelcheck van Vogelbescherming Nederland.

Rijswijk - Het is volop broedseizoen. In veel tuinen hangt een nestkastje in afwachting van een gevleugelde bezoeker. Vogels komen in je tuin als zij zich er kunnen voortplanten, er voedsel vinden en zich er veilig voelen. In een stenen tuin blijft een nestkastje leeg. Wat moet je dan doen? “Stenen vervangen door planten waar vogels van houden. Planten en bomen die bes dragen en insecten aantrekken. En stekelige struiken of dichte hagen die bescherming bieden,” legt Marjanne Klok van Vogelbescherming Nederland uit. “Kies een variatie aan plantensoorten zodat er het hele jaar voedsel en schuilgelegenheid is.”

Jouw tuinvogels

Op www.mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland ontdek je welke 10 vogels er in jouw buurt voorkomen. Misschien wel de pimpelmees, de groenling of de zeldzaam wordende huismus. Je hoeft alleen maar je postcode in te voeren. Vink jouw vijf favoriete vogels aan en je ontvangt praktische tips van de Vogelbescherming. Daarmee kan je deze vijf vogels makkelijk naar je tuin of balkon trekken. Ook voor vlinders en vleermuizen kan je direct aan de slag via de postcodecheck.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden