Foto:

Schielijk

Column Tim Kersjes

Bananen zijn krom, water is nat en een groot publiek bouwproject gaat veel duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot. Het deed me veel deugd om deze eerste zin te schrijven. Niet dat ik nou zo blij ben dat er onverwacht asbest is aangetroffen in het oude Stadhuis, in tegendeel. Maar het is zo’n geschikt en vooral normaal onderwerp voor een column in de lokale krant, heerlijk! Iedereen wil dat na ruim twee maanden van strenge coronamaatregelen het leven langzaamaan weer wat normaler wordt. Ik schrijf ook liever over prangende Rijswijkse kwesties. Deze week is het raak: de kinderen mogen (in deeltijd) weer naar school, kappers mogen weer aan het werk, en het College van B&W informeert onze gemeenteraad over de al eerder genoemde budgetoverschrijding.

De gemeenteraad krijgt zo wel erg weinig tijd

Asbest dus. Begin dit jaar werd nog zo voortvarend begonnen met de renovatie van het oude stadhuis voor de transformatie tot het Huis van de Stad. Maar wat bleek? Op 3 maart 2020 was er een ‘asbestincident’, zoals de burgemeester het met een ambtelijk eufemisme beschrijft. Er zat aanzienlijk meer asbest in het pand dan gedacht. Dat was een flinke domper, want in de afgelopen jaren was het pand al twee keer onderzocht op de de aanwezigheid van asbest. Die onderzoekers hebben met hun neus gekeken, want van achter de eerste beste tegel in het souterrain wapperde het asbest de bouwvakkers tegemoet. De verbouwing werd subiet stilgelegd voor nader onderzoek, maar de spreekwoordelijk financiële strop werd maar weer opgehangen.

Maar hoe strak zou die strop dan komen te zitten? In april dacht wethouder Björn Lughart aan €4 miljoen. Bij Omroep West lazen we ‘Het college zal zo snel mogelijk een voorstel aan de gemeenteraad doen om te kijken hoe die tegen deze tegenslag aankijkt. Volgens het college liggen hierbij alle opties open, en behoort ook het stoppen met het project tot de mogelijkheden.’ Deze week kwam er een voorzichtige raming van de kosten: €2,25 miljoen. Rekenwonders zien al snel dat dit flink minder is.

Bij deze mooie ‘aanbieding’ zit wel een addertje onder het gras, want deze geldt alleen voor snelle beslissers: er moet op 18 mei (volgende week al) begonnen worden met de werkzaamheden. Het college wijst erop dat het stilliggen van de werkzaamheden nu €10.000 per werkdag kost. Het college adviseert dan ook dringend om vlotjes in te stemmen. Over het verdere vervolg van het project zal het college de raad later nog een voorstel toesturen. Ik snap de haast, en ik begrijp de wens om vlot door te pakken want dat asbest moet er toch uit, maar de brief is van 12 mei. Mogelijk begrijp ik het niet goed, maar het lijkt erop dat de gemeenteraad nu binnen zes dagen ‘ja’ moet zeggen zonder dat het volledige plaatje bekend is, en zonder verdere scenario’s of voorstellen over het project, en dat vind ik democratisch niet echt wenselijk. Ik wens de raad veel wijsheid toe bij deze schielijke beslissing, en ik hoop van harte dat er niet meer lijken uit de kast vallen, ik blijf immers belastingbetaler. Maar het is wel lekker om over te schrijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden