Wethouder Van de Laar ziet ook mooie lokale initiatieven ontstaan, vaak door ondernemers zelf. Samen moeten we deze crisis te boven komen!"
Wethouder Van de Laar ziet ook mooie lokale initiatieven ontstaan, vaak door ondernemers zelf. Samen moeten we deze crisis te boven komen!" (Foto: Bas Kijzers)

Gemeente wil ondernemers bijstaan

Uiterste wordt gevraagd om deze crisis het hoofd te bieden

Emile Verdegaal

De Corona-beperkingen hakken hard in op de Rijswijkse samenleving. Scholen en maatschappelijke instellingen zijn gesloten, verenigingen hebben alle activiteiten opgeschort, personeel werkt zoveel mogelijk thuis en even een boodschapje doen gebeurt inmiddels via een strak protocol. Deze crisis raakt iedereen in Rijswijk. De aandacht van wethouder economische zaken Armand van de Laar gaat deze weken echter vooral uit naar de ondernemers. “Groot of heel klein, het Coronavirus heeft ingrijpende gevolgen voor heel veel ondernemers. Niet alleen voor wat hun bedrijfsvoering betreft, ook op persoonlijk vlak.”

RIJSWIJK - Van de Laar zag dat naast vrijwel alle horecabedrijven in onze gemeente inmiddels ook veel winkels hun deuren hebben moeten sluiten om besmetting te voorkomen. “Zoiets heeft dan weer een sneeuwbaleffect met als resultaat dat de inkomsten ook van andere bedrijven en bedrijfjes wegvallen. Het gevolg is dat veel ondernemers het water aan de lippen komt te staan. Een ongekend lastige situatie die we amper een maand geleden niet voor mogelijk hielden.”

De uiteindelijke omvang van deze crisis laat zich nog raden, maar voor de wethouder staat al vast dat de schade groot zal zijn. “Van ondernemers wordt het uiterste gevraagd om deze crisis het hoofd te bieden. Gelukkig heeft het Kabinet inmiddels een aantal steunmaatregelen gepresenteerd. Een actueel overzicht is te vinden op www.rijswijk.nl/ondernemers/corona. Die maatregelen en voorwaarden kunnen nog met de dag kunnen veranderen. Inzet is in elk geval dat voor de ondernemers de ergste nood snel gelenigd wordt.”

De publieksbalies van het stadhuis mogen dan gesloten zijn, ambtenaren werken met inachtneming van strikte richtlijnen tijdens de crisis gewoon door. Van de Laar heeft dagelijks contact met zijn Team Economische Zaken. “Want los van de overheidsmaatregelen trof onze gemeente extra voorzieningen om gedupeerde ondernemers bij te kunnen staan. Naast de uitvoering van landelijke taken gaat het dan ook om regelingen die wij vanuit de gemeente zelf kunnen sturen. Denk aan het verlenen van uitstel van betaling of het verlagen van invorderingsrente. Daarnaast zie ik gelukkig ook veel lokale initiatieven ontstaan, vaak ook door ondernemers zelf. Daar waar mogelijk ondersteunen wij die ook. Samen moeten we deze crisis te boven komen!”

Hoe lang de crisis voortduurt, is lastig te voorspellen. Wethouder Van de Laar houdt alle opties open. “Maar zelfs als we straks terugkijken op een kortstondige crisis zal de schade voor veel ondernemers enorm zijn. Ik besef dat de komende maanden veel van hen wordt gevraagd. Zij zullen al hun ondernemerszin, creativiteit en daadkracht nodig hebben om hun onderneming voor de toekomst veilig te stellen. Ik heb daar enorm veel waardering voor en kan op dit moment niet meer dan toezeggen dat wij ondernemers hierbij vanuit de gemeente waar mogelijk willen helpen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden