Kim van Doren, Wim Hoonhout, Rene Knijnenburg, Astrid Keuler en Douwe Wielenga zijn als Havencollectief sceptisch over de plannen.
Kim van Doren, Wim Hoonhout, Rene Knijnenburg, Astrid Keuler en Douwe Wielenga zijn als Havencollectief sceptisch over de plannen. (Foto: Frans Limbertie)

Bewoners richten Havencollectief op

“We willen dit gebied leefbaar houden"

Frans Limbertie

De Rijswijkse havenbuurt is in trek en de gemeente wil daarom op die plek tussen de 2500 en 3500 woningen realiseren. Plannen zijn onder meer om er twee hoge woontorens neer te zetten. Geen goed idee vinden de bewoners uit de buurt. Ze hebben inmiddels het Havencollectief opgericht.

Rijswijk - Vijf woontorens, waarvan de hoogste maar liefst 120 meter wordt. Alsof ze het zomaar door de strot geduwd krijgen. De bewoners van het Havenkwartier zijn teleurgesteld in de plannen van de gemeente Rijswijk. “Vooral omdat we geen enkele inspraak hebben gehad”, zegt Wim Hoonhout. “Daarom juist is het Havencollectief opgericht.” De groep is strijdbaar en wil zich laten gelden. Wel benadrukken ze dat juist voor bouwen te zijn. Alleen willen ze we aan de gemeente laten zien dat het ook anders kan en anders moet. "Als je het hier helemaal vol gaat bouwen gaat het echt ten koste van de leefbaarheid,” zegt Douwe Wielenga, die samen het collectief vormt met Wim Hoonhout en Kim van Doren, alle drie wonend aan de Pruneskade, Astrid Keuler die een kluspand aan de Koopmansstraat heeft gekocht is en René Knijnenburg, grafisch ondernemer met een eigen bedrijf in het Havenkwartier. Douwe geeft aan dat wanneer deze bouwplannen echt doorgaan er straks een gigantisch probleem ontstaat. “Het wordt kortweg gezegd te vol. Natuurlijk zijn wij allen voor uitbreiding van dit gebied, maar doe het met mate en doe het vooral met beleid. Dat er meer mensen bijkomen die deze omgeving interessant vinden begrijpt iedereen en dat willen we ook niet tegenhouden. Maar deze plannen zijn te ingrijpend. Hierdoor krijgt het als geheel te veel impact op de leefbaarheid. Daarnaast zorgen die hoge woontorens voor schaduw, wind en horizonvervuiling. Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein in Den Haag is 132 meter lang, en ondanks dat die toren nog redelijk dicht naast het station staat, word je daar al zowat van je fiets geblazen door de wind. Kun je je voorstellen hoe dat hier in de open ruimte wordt met een woontoren van 120 meter hoog?” Ook zijn er zorgen over de extra files en de parkeerproblemen volgens René Knijnenburg, die zich afvraagt wat voor gevolgen dat gaat hebben voor zijn bedrijf. Er zijn wel inspraakavonden geweest, volgens de bewoners. Maar daar was toen vooral aandacht voor de plannen van de gemeente. “Wij willen maar één ding als Havencollectief en dat is meepraten over de plannen voor dit gebied. Wellicht kunnen we samen met de gemeente op zoek naar oplossingen die ook over 20 of 30 jaar goed voor zowel de bewoners als de ondernemers van Rijswijk zijn."

Wethouder Armand van de Laar heeft inmiddels met het Havencollectief gesproken en benadrukt dat er nog geen besluit is genomen en dat er nog vele momenten komen om mee te praten. Afgesproken is dat het Havencollectief mee blijft denken over de ontwikkelingen van het gebied. Op welke manier dit gebeurt, wordt door beide partijen verder uitgewerkt.

Meer berichten