Foto:

Tijd genoeg voor reflectie

Ferry's column

Ik had eigenlijk een andere column klaarstaan. Eentje waarin ik Danny en Freek aansprak op het door hen de media ingeslingerde fake news, waarin ‘zij van wij’ ten onrechte doen voorkomen het Rijswijkse parkeerprobleem te hebben opgelost. Maar inmiddels hebben we andere zaken aan ons hoofd. Het parkeerdossier wordt geparkeerd. Daar komt nog bij dat met de plotselinge terugkeer van veel buitenlandse arbeiders naar hun thuisland veel van de parkeerproblematiek opgeschort lijkt te zijn.

Even had ik de indruk dat de Rijswijkse fracties ons een voor een gingen vertellen dat juist zij de aangewezen strohalm zijn om Rijswijk door deze viruscrisis te loodsen. Leuk voor de bühne, maar dit onderwerp overstijgt Rijswijk. Niet onze gemeenteraad maar de landelijke overheid en misschien wel het virus zelf bepalen voorlopig ons denken en doen. Bovendien, net als heel veel andere instellingen ging ook het stadhuis op slot en raadsleden zitten nu noodgedwongen thuis. Een enkeling pakte de koffers, reisde naar een of ander Europees buitenland en koos daar alvast vrijwillig voor een verplichte lockdown.

Een crisis als deze kan ook mooie dingen opleveren

Hoe vervelend ook, een crisis als deze kan ook mooie dingen opleveren. Zelfs in de Rijswijkse politiek. Misschien mag ik een voorzetje geven richting onze lokale partijen? Daar hebben wij er maar liefst vijf van en met nog eens vijf ‘landelijke’ fracties is de versplintering hier dus compleet. Onze vijf lokale partijen hebben met elkaar gemeen dat zij allen Rijswijk in hun naam dragen. Dat zou de indruk kunnen wekken dat het de betreffende twaalf fractieleden vooral om Rijswijkse belangen is te doen. De praktijk laat vaak iets anders zien. Kinnesinne, wantrouwen en aftroeven staan de te verwachten inspanningen voor het Rijswijkse welzijn regelmatig in de weg.

De huidige crisis maakt dat iets wat twee weken geleden nog als probleem(pje) werd gezien inmiddels met een schouderophalen wordt afgedaan. Meer en meer mensen blijken opeens in staat over hun eigen schaduw heen te springen. En dat gebeurt op alle niveaus. Zelf was ik gecharmeerd van het kabinet dat – met het landsbelang voor ogen – een partijlid van de oppositie als minister aanstelde. Dat hield je veertien dagen terug dus niet voor mogelijk. Maar het kan nóg heftiger. Voetbalrivalen Ajax en Feijenoord die samen (!) een billboard maken om zo het zorgpersoneel een verdiend hart onder de riem te steken. Het gebeurt gewoon. Dit is wat deze crisis losmaakt.

In zo’n sfeer moet het voor onze lokale partijen toch ook niet moeilijk zijn om vanaf nu de 24 handjes ineen te slaan en eindelijk één gezamenlijke partij Lokaal Rijswijk op te richten. Alle ego’s opzij en samen gaan voor dat ultieme doel. Als recept tegen de huidige onnodige, verwarrende en geldverslindende versplintering.

Kortom beste lokalo's, poets je spiegel en benut deze vrije tijd voor een beetje reflectie. En verder, ook voor alle andere lezers, zorg goed voor jezelf.

Meer berichten