Charissa van Zwol - Janssens uit Rijswijk met haar racefiets
Charissa van Zwol - Janssens uit Rijswijk met haar racefiets (Foto: R. van Zwol)

500 kilometer fietsen in Malawi

Van de redactie

Charissa van Zwol – Janssens (29) uit Rijswijk fietst in 7 dagen 500 kilometer (met 7.000 hoogtemeters) door Malawi in de strijd tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Als deelnemer aan Cycle for Plan zamelt zij van tevoren €4.000 in voor projecten van Plan International Nederland.

Rijswijk - “Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met wielrennen en doe wel eens mee aan toertochten, maar 500 kilometer fietsen met veel hoogtemeters is toch echt een enorme uitdaging. Maar ik weet zeker dat, hoe zwaar het ook wordt, ik ga het halen voor de meisjes in Malawi.” Charissa neemt deel aan Cycle for Plan. Niet alleen voor de enorme sportieve uitdaging, maar vooral om zich in te zetten voor het goede doel: het strijden tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Malawi in samenwerking met Plan International. Zelf is Charissa werkzaam als arts-onderzoeker bij de gynaecologie, waar zij onderzoek doet naar vruchtbaarheidsproblematiek. Ook heeft ze tijdens haar studie geneeskunde in het bestuur van Stichting Studenten Tropengeneeskunde en Ontwikkelingslanden (STOLA) gezeten waar haar voorliefde voor ontwikkelingshulp al vroeg naar voren kwam. De keuze om mee te doen was dan ook snel gemaakt.

De opbrengst van Cycle for Plan Malawi investeert Plan in programma’s tegen kindhuwelijken. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere handhaving van de wet en hebben ze contact met stamhoofden die nog altijd voor het zeggen hebben in Malawi.

Cycle for Plan

Cycle for Plan is een gesponsorde fietstocht georganiseerd door de ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland. Er zijn diverse edities naar Malawi, Vietnam en Guatemala. Elke tocht is een uitdagende fietstocht door een uniek gebied. Om deel te nemen halen alle deelnemers €4.000 sponsorgeld per persoon op. Onderweg bezoekt de groep deelnemers projecten van Plan waar geld voor is ingezameld. De Malawi-editie van Cycle for Plan voert door groene glooiende heuvels en langs traditionele dorpen. De groep fietst via Kasungu naar Mzuzu en vervolgt daarna de route naar het zuiden via Lake Malawi. Na een route over verharde wegen en dirt roads, eindigt de tocht bij het meer bij Nkhotakota.

Actie en evenementen

Voor het ophalen van het sponsorbedrag van €4.000 organiseert Charissa verschillende acties en evenementen, waaronder het verkopen van paaseitjes gesponsord door van Ekris chocolade (oa te vinden bij cafetaria de Gele Raaf) en een pubquiz. Voor de pubquiz opent Don Bosco zijn deuren om haar te helpen geld in te zamelen. Don Bosco is een begrip in Rijswijk voor jeugdactiviteiten, buitenschoolse activiteiten en (misschien minder bekend) zaalverhuur. Don Bosco moet het, net als Charissa, hebben van sponsoring en daarom is het extra speciaal dat ze deze samenwerking zijn aangegaan om zo kinderen in Rijswijk en in Malawi te helpen. De pubquiz zal plaatsvinden op vrijdag 3 april en start om 8 uur. Inschrijven kan tot en met 29 maart, je kan je inschrijven met een team van maximaal 8 personen en de kosten zijn €10 per persoon wat regelrecht naar het goede doel zal gaan. Dus heb je zin in een gezellige avond uit, schrijf je in via de mail: charissa.cycleforplan@gmail.nl en steun Charissa’s goede doel. Voor meer informatie over haar motivatie en andere acties en evenementen, of om te doneren, ga je naar malawi.cycleforplan.nl/acties-charissa-van-zwol-janssens.

Meer berichten