Peter Smets en Annemiek Verbrugh: "Met plezier kunst maken is ons doel. Zoiets als dit moet daar niet onder lijden, vinden wij.”
Peter Smets en Annemiek Verbrugh: "Met plezier kunst maken is ons doel. Zoiets als dit moet daar niet onder lijden, vinden wij.” (Foto: Frans Limbertie)

Amateurspalet niet meer in museum Rijswijk

“Misschien dat er vanuit de politiek nog iets gebeurt"

Frans Limbertie

De leden van het Rijswijkse Amateurspalet zijn niet langer welkom in Musuem Rijswijk. Ze hebben al protest aangetekend middels het Forum Samenleving van de gemeente en er is een gesprek geweest met wethouder Johanna Besteman en museum-directeur Arnoud van Aalst. Tot dusver hebben die nog niet voor een oplossing gezorgd. Ze blijven echter strijdbaar.        

Rijswijk - Volgend jaar bestaan ze maar liefst zeventig jaar: het Amateurspalet in Rijswijk, waar met veel passie en creativiteit diverse soorten kunst wordt vervaardigd. “Het had zo mooi kunnen zijn,” zeggen voorzitter Annemiek Verbrugh en secretaris Peter Smets gezamenlijk, wanneer we hun atelier aan de Daniel Catterwijckstraat bezoeken, “want dit jaar wilden we namelijk voor het laatst een ledententoonstelling organiseren in het museum, en daar een speciaal tintje aan geven. Om dan volgend jaar misschien ons jubileum op de nieuwe locatie van het Huis van de Stad te vieren.” Het ziet er echter naar uit dat ze naar een andere locatie moeten uitwijken. “Het komt rauw op ons dak, dat mag je best weten,” laat Annemiek weten. “Op de ledententoonstelling worden schilderijen en keramiek van de leden van het Amateurspalet. tentoongesteld. Het exposeren in het Museum zien onze leden als een uitdaging. Leden selecteren zichzelf. Het moet voor hen wel van een goede kwaliteit zijn dat het in het museum kan hangen. Vorig jaar, rond de Pinksterperiode in mei, hebben we nog een succesvolle tentoonstelling in het museum gehad. De museumdirecteur gaf ons toen complimenten over de kwaliteit van de expositie en liet daarbij weten dat de leden van Amateurspalet altijd welkom zijn in het museum. Het tegendeel blijkt het geval nu.” Peter: “Wij zouden nogmaals graag in gesprek met het museum gaan omdat we best wel ruimte zien in hun programma. Misschien moeten we wel verkorten van tien dagen naar één week, ook daar staan we voor open. We vinden het zeer spijtig dat een prettige samenwerking van zestig jaar nu plotsklaps ruw wordt afgebroken.” Als alternatief is inmiddels wel de bibliotheek en de schouwburg aangeboden. “Hier zijn wij niet zo enthousiast over. In de bibliotheek hebben we immers al eenmaal per jaar een tentoonstelling.” Museumdirecteur Arnoud van Aalst reageert als volgt: “Ik heb er alle begrip voor dat dit een vervelende mededeling is. Wij zijn er echter van overtuigd dat onze communicatie hier helder over is geweest. Wij kunnen ons niet langer permitteren om als museum tien dagen in beslag te worden genomen. Dit kost ons veel geld en ons vaste publiek is er niet blij mee. Wij hebben een aantal alternatieven aangeboden en onze conservator Arjan Kwakernaak is bereid om medewerking aan de tentoonstelling te verlenen. Een ledententoonstelling van het Amateurspalet in ons museum, zit er in deze huidige vorm helaas niet meer in. Peter en Annemiek betreuren deze beslissing, maar geven voorlopig nog lang niet op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden