Architect Arnold Homan en bewoners Joppe van Noort en Cock van Bruggen zijn trots op hun woonproject 'Geworteld Wonen'.
Architect Arnold Homan en bewoners Joppe van Noort en Cock van Bruggen zijn trots op hun woonproject 'Geworteld Wonen'. (Foto: Frans Limbertie)

Geworteld Wonen op groen landgoed in Rijswijk Buiten

Frans Limbertie

"Een oase van rust in een stad die alsmaar drukker wordt"

Op de Warmoestuin in Rijswijk Buiten wordt groen en duurzaam gewoond. Daarnaast is ook het sociale aspect volop aanwezig, want je kunt er met je buren je eigen groenten en fruit verbouwen. Inmiddels zijn alle 47 woningen en appartementen gerealiseerd en is woon- en tuinier-initiatief Geworteld Wonen een succes gebleken. “Op een sociale manier met elkaar samenleven is zo nog veel duurzamer.”

Rijswijk- ‘Geworteld Wonen’ is een “eilandje” dat is gevestigd in de zuidwestelijke hoek van Rijswijk Buiten. Op deze buitenplaats zijn de bewoners zelf de baas over een hectare tuinier ruimte, waar ze groenten en fruit voor eigen gebruik kweken. Met z'n allen onderhouden ze de grote gemeenschappelijke tuin en kunnen kinderen ongestoord en zonder gevaar van verkeer heerlijk spelen. Leven met elkaar, maar wel je privacy houden. En wie wil dat nu niet? Tijd dus om een kijkje te gaan nemen bij dit toch wel unieke project. Bewoners Cock van Bruggen en Joppe van Noort, en ook architect Arnold Homan zijn vanaf het begin al betrokken bij dit project. De laatste vertelt dat het woonproject in 2012 is ontstaan vanuit een zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en zijn oorsprong vond bij architectenbureau Inbo. Cock laat ons zijn ruime appartement zien. “Waar we nu zitten, was van origine de huiskamer gesitueerd. De eerste bewoners konden hun eigen woning helemaal indelen. Mijn vrouw en ik hebben toen besloten dat we het anders wilden en hebben op deze plek de keuken laten plaatsen, waardoor er nu meer ruimte is gecreëerd.” Arnold laat weten dat er op de buitenplaats in totaal zevenentwintig eengezinswoningen zijn. “Negentien hofwoningen en acht boerderijwoningen. Verder is er (naast twintig appartementen) ook nog een gezamenlijke ruimte in de vorm van een schuur, met bergruimte voor het tuingereedschap en een klusruimte annex opslag, die door bewoners kan worden gebruikt. Door de indeling van de tuinen zijn de woningen met elkaar en met de rest van de omgeving verbonden.” Joppe laten weten dat deze vorm van ruimtegebruik goed mogelijk is. “Het kan volgens mij ook in bestaande wijken,” zegt ze. “Als je tegen de gemeente zegt: daar ligt een grasveld, geef ons het beheer en laat ons dat zelf inrichten en onderhouden, merk je vanzelf dat dit soort dingen perfect zijn te regelen.” Volgens Arnold is de hoofdboodschap dan ook dat door de handen ineen te slaan, je met elkaar een fijne woonomgeving kunt maken. Ook Cock beaamt dit. “Het sociale aspect is belangrijk voor ons. Je kunt wel stellen dat je ook een beetje voor elkaar zorgt. Zo hebben we hier een buurman die alleen woont en die de afgelopen maanden veel ziekenhuisbezoeken moest afleggen. We hebben er toen met z'n allen voor gezorgd dat we om beurten met hem mee konden. Dat zijn dingen in het leven die tellen. Dit is een prettige buurt die al jaren prima draait. Natuurlijk kun je niet alles precies krijgen zo als je wilt, maar met z'n allen kom je wel verder dan in je eentje."

Ik haal daarom altijd Nelson Mandela maar aan: 'It takes a village to raise a child'. En zo is het! We doen het samen.” Nog even kleine rondleiding over het terrein om ook het gevoel mee te krijgen. En inderdaad, ondanks de straffe wind en de kou komen we tot de conclusie dat het beslist geen straf is hier te wonen. Een oase van rust, en dat midden in een stad die alsmaar drukker wordt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden