Onze verslaggever Frans Limbertie kijkt samen met Erfan en Raymond terug op een geslaagde Valentijnsavond bij Welzijn Rijswijk
Onze verslaggever Frans Limbertie kijkt samen met Erfan en Raymond terug op een geslaagde Valentijnsavond bij Welzijn Rijswijk (Foto: Frans Limbertie)

Speeddaten met de Franse Slag

"Het mooie hiervan is dat iedereen kan meedoen"

Frans Limbertie

Frans Limbertie

"Je bent nooit te oud om te daten"

Onze verslaggever Frans Limbertie deed afgelopen vrijdag mee met speeddaten bij een speciale Valentijnsavond van Welzijn Rijswijk. Een uitgelezen kans om te zien of hij zelf ook nog wel aardig in de markt ligt.

Rijswijk - Valentijnsdag gaat allang niet meer alleen over de liefde tussen twee geliefden, maar tegenwoordig vooral over vriendschappen. Of zoals ze het hier bij Welzijn Rijswijk zelf zeggen: "Verbindingen maken tussen buurt- en wijkgenoten, omdat mensen elkaar echt willen leren kennen in het leven." In de grote zaal zijn tafeltjes en stoeltjes neergezet waar de speeddaters alvast kunnen aanschuiven. Gecompleteerd met een romantisch kaarsje, een glaasje rode vruchtensap, nootjes en kaartjes met vragen voor elkaar, voor het geval je er zelf geen zou kunnen bedenken. Kan immers altijd handig zijn. We worden hartelijk verwelkomd door gastheer Wouter. Ook wethouder Johanna Besteman is aanwezig op deze avond. "Aandacht voor elkaar doet wonderen,"zegt ze. "Met een goed en warm netwerk staan we sterker in dit leven. Dit soort avonden zijn belangrijk en ik ben dan ook blij dat deze hier in Rijswijk worden georganiseerd." Hierna kan het daten beginnen. Mijn eerste date is Hannie. Haar man overleed tien jaar geleden. "Ik ben niet echt op zoek naar iemand hoor, maar het lijkt me interessant om nieuwe mensen te ontmoeten. Op mijn manier ben ik best druk. Ik ga veel op stap met een goede vriendin. Scrabbelen doe ik ook elke week met een vast groepje. Vind ik zo leuk om te doen, daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. Plezier met elkaar hebben staat voor mij bovenaan." Op naar mijn tweede date. Die is met Nelleke. Een gezellig type, dat zie je meteen. Ze las de oproep voor deze avond toevallig in deze krant. "Ik ben meestal wel te porren voor dit soort dingen," zegt ze met een brede glimlach. Nelleke die bijna heel haar leven al in Rijswijk woont heeft een vrolijke uitstraling en ze is jong van geest. Absoluut niet te geloven dat ze al bijna 73 jaar is. Daarom zoekt ze ook een wat jongere man. "Een nieuwe liefde is altijd welkom, maar dat geldt voor elk contact dat ik hier vanavond maak."

Ik praat ook nog met Hamid uit Iran en Anas uit Jordanië. Beiden mannen moesten vanwege politieke redenen vluchten uit hun land omdat de grond onder de voeten hen te heet werd. Ze zoeken contact met Rijswijkers die hen de Nederlandse taal goed kunnen leren. De Iraanse schrijfster en dichteres Erfan is er ook. Zij is een goed voorbeeld van iemand die hier na vijf jaar volledig is geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Tot slot praat ik met Raymond. Zijn verhaal is aangrijpend. Een paar jaar geleden werd hij plots geconfronteerd met de ziekte van zijn partner, die op jonge leeftijd al bleek te kampen met dementie. Inmiddels verblijft zij in een verzorgingstehuis en woont Raymond met zijn jongste zoon alleen thuis. Een heftig verhaal. Met hem spreek ik af dat we binnenkort samen verder over dit onderwerp gaan praten.

Meer berichten