Foto: mike

Alles wat je dient te weten over dames-overhemden

Bij overhemden denk je eerder aan een kledingstuk voor mannen dan voor vrouwen. Maar dat is helemaal niet zo. Een overhemd kan net zo goed gedragen worden door een vrouw. En ook niet alleen in een kantoorsetting. Want voor een vrouw kan een overhemd net zo veelzijdig zijn als voor een man. Misschien nog wel veelzijdiger. Wij vertellen je alles over overhemden voor vrouwen, want er zijn meer soorten dan je denkt.

sponsored content

Zo is de variatie eindeloos, denk maar aan de vele accessoires die dames-overhemden kunnen hebben: strikjes, ruffles en ruches. Je hebt business overhemden die je onder een pak draagt maar ook stoere overhemden die je in je vrije tijd op een jeans kunt dragen. De keuze is reuze, zo blijkt wel.

Dames-overhemden en blouses, de verschillen

Het witte overhemd is van grote invloed geweest op het modebeeld. Vroeger was een wit overhemd een symbool van rijkdom. Het regelmatig wassen was duur en dus alleen weggelegd voor de rijken. Door het onveranderlijke ontwerp ademde een overhemd stabiliteit, conformiteit en betrouwbaarheid. Een dames-overhemd werd vroeger gezien als hét icoon van de onafhankelijke, werkende vrouw.

Een overhemd voor vrouwen wordt vaker blouse/bloes, dames blouse of dames-overhemd genoemd. Vergeleken met een blouse heeft een overhemd een andere knoopsluiting. Zo zitten bij een blouse de knopen aan de linkerkant en bij een overhemd zitten deze aan de rechterkant.

Dit is ontstaan in de 13e/14e eeuw. In deze periode begon het hebben van knopen in de mode te raken. Rijke vrouwen werden toentertijd nog aangekleed door de huishulp. Voor de hulp was het handiger om de knopen op de linkerzijde te zetten. Dit is nog altijd zo en vandaar dat de knopen bij een vrouwen overhemd links zitten.

Qua lengte verschillen blouses en overhemden ook van elkaar. Zo is een blouse ronder van vorm en vallen deze tot de heup. Een overhemd is recht qua model en is ook een stuk langer dan een overhemd.

Een ander verschil tussen blouses en overhemden is het aantal versierselen. De opties hiervoor zijn veel uitgebreider. Hierdoor laat een blouse zich vaker lenen voor een sportieve, informele en feestelijke look.

De veelzijdigheid van een dames-overhemd

Vrouwen overhemden zijn er in alle soorten en maten. Zowel qua look als qua pasvorm. Zo kunnen we het qua pasvorm het volgende onderscheid maken:

- Slim fit dames-overhemden: deze overhemden zijn strak getailleerd en rond de buste is er enige ruimte. De taille is echter zeer slank. Regular fit dames-overhemden: deze overhemden hebben een recht model en meer ruimte.

- Ook wat betreft boorden is er een hoop variatie. Zo kennen we de volgende verschillende boorden:

- V-hals: dit is een openstaand dames-overhemd. Er is geen tot weinig kraag maar een open v-snede. Kent: een 'normale' boord met een kleine naar voren staande punt Straight point: een boord waarbij de punt iets langer is en omlaag wijst.

Dan heb je nog poplin of popline overhemden. Deze overhemden zijn te herkennen aan hun lichte materiaal. Ze zijn zeer ademend en voelen licht en zacht aan. De stof van popline overhemden is dunner dan die van de meeste stoffen. Doordat de stof zo dun is, is er wel een grotere kans op beschadiging van de stof.

Oneindige keuze aan dames-overhemden

De laatste jaren is de keuze aan dames-overhemden steeds uitgebreider geworden. Er komen dan ook steeds meer verschillende merken op de markt. Allemaal in een eigen stijl en gemaakt van andere soorten materialen. Of je nu lekker wilt ontspannen of het verschil wilt maken met je outfit tijdens een belangrijke vergadering. Aan keuze geen gebrek, wij helpen je graag met het vinden van het ideale overhemd. Wat je stijl ook is, een ding hebben de overhemden met elkaar gemeen: ze zijn origineel, modieus en van de allerbeste stoffen gemaakt.

Meer berichten