Rast gebruikt een groot aantal verschillende materialen op het doek.
Rast gebruikt een groot aantal verschillende materialen op het doek. (Foto: )

Lood op doek is onverwacht ondeugend

De Redactie

De vrouw door de tijden heen

Een verhuizing naar een ander atelier in Rijswijk, waar kunstenaar Walter Rast behoorlijk aan moest wennen, en het zoeken naar nieuwe wegen van vormgeven, heeft een interessante ontwikkeling in zijn werk tot gevolg. Vooral opmerkelijk is het ontstaan van wandobjecten of 'poppen' van vrouwenfiguren. In deze wat ondeugende remakes zorgt een trekpopmechanisme ervoor dat deze werken voorzien zijn van een humoristisch en onverwacht effect.

Rijswijk - Het thema 'Vrouw' komt daarbij nadrukkelijker dan voorheen naar voren in het werk. Hierin stelt Rast de kijk op de vrouw door de tijden heen aan de kaak. Ook zou je het een ode aan de vrouw mogen benoemen. In deze nieuwste werken heeft hij wederom de grote Meesters als uitgangspunt gebruikt om komen tot verrassende nieuwe remakes. Rast onderzoekt de oude Meesters om van ze te leren, net zoals dat op traditionele kunstacademies gebruikelijk was. 'To copy and to learn' noemt hij het zelf.

Binnen zijn unieke manier van werken blijft hij zoeken naar nieuwe, andere paden om ideeën te verbeelden. Zoals altijd speelt daarbij zijn bijzondere interessante techniek en materiaalgebruik een prominente rol. Zand, cement, pure pigmenten, olieverf, metaal en papier worden met verschillende technieken op het schilderij aangebracht en zorgen voor een gelaagd, geleefd uiterlijk. Stukken lood en flinters bladgoud verbeelden door hun tegenstelling de dualiteit in het leven, een steeds terugkerend thema.

Een spel van rauw ingekraste teksten geven de werken een extra poëtische lading. De gebruikte teksten zijn van de kunstenaar zelf, maar ook ontleent aan de Genesis of van dichters als Beaudelaire en Shakespeare. De grens tussen het twee-en driedimensionale wordt daarbij nadrukkelijk gezocht. worden met diverse gereedschappen uit grote loden platen geklopt. Door ze op eigen wijze in te passen in het werk ontstaat een opmerkelijk vervreemdende meerwaarde in het beeld. Het balanceert in zijn werk zo op het grensgebied tussen beeldhouwen en schilderkunst.

Opening en bezoek

De expositie wordt geopend op zondag 16 februari om 15.00 uur door Ruud Vermeer, eigenaar van uitgeverij Pandora. Belangstellenden voor een uitnodiging voor de opening van deze en volgende exposities kunnen zich aanmelden voor de mailinglijst via artishockrijswijk@gmail.com. De expositie is geopend van zondag 16 februari t/m donderdag 5 maart 2020. Toegang is gratis. Galerie Arti-Shock is gevestigd in Schoolstraat 26, op de hoek van de Kerkstraat, in het gezellige centrum van Oud Rijswijk. De Galerie is op woe. do. en vrij. geopend van 13.00 tot 17.00 uur, za. van 11.00 tot 16. 00 uur en zo. van 14.00 tot 17.00 uur. Naast de getoonde werken is ook werk uit de gevarieerde stock te koop. Meer info is te vinden op: arti-shock-rijswijk.nl.

Meer berichten