Voor goed advies over boeken kun je elke zaterdag terecht bij de dames van de boekenmarkt in de Kerkstraat.
Voor goed advies over boeken kun je elke zaterdag terecht bij de dames van de boekenmarkt in de Kerkstraat. (Foto: Frans Limbertie)

De mensen van de Rijswijkse Markt

Frans Limbertie

"Wij hebben de mooiste boeken"

Groot Rijswijk verslaggever Frans Limbertie loopt op de markt in Oud Rijswijk en bezoekt er leuke en interessante mensen voor mooie verhalen. Vandaag is hij op de boekenmarkt van de Rotary Club Rijswijk- West.

-Rijswijk- Waar boeken zijn, is het immers altijd wel interessant. Dus nodigt het beslist uit om eventjes binnen te wippen bij de boekenmarkt in de Kerkstraat 7 en er een ouderwets een uurtje rond te neuzen. Wellicht zit er iets interessants bij. Naast boeken hebben ze ook cd's, dvd's, en is er zelfs vinyl aanwezig. Natuurlijk, boekenwinkels zijn er nog steeds, hoewel een stuk minder, maar een echte goede zaak waar je op je gemak tussen de cd'- en elpee- bakken kunt rommelen zijn uitgestorven in Rijswijk. Ach ja, waar blijft de tijd? Als je wilt heb je voor vijf euro drie mooie titels. Kom daar nog maar eens om. "De opbrengst van de verkoop gaat naar diverse Rijswijkse Goede Doelen, zoals Resto VanHarte, De Zonnebloem, De Voedselbank en het Rijswijks Jeugdtheater. Dat geeft een goed gevoel en daar doen we het dan ook voor," vertelt Joleen ons. Samen met Corine, Maria en Tineke is zij één van de vrijwilligers die hier elke zaterdag is te vinden. De dames zetten zich volledig in voor de Rotary, die dit leegstaande pand aan de Kerkstraat huurt. Per toeval kwam Joleen met de boekenmarkt in contact. "Ik moest een flink aantal oude boeken kwijt en kwam hier terecht. Toen ik hoorde dat ze vrijwilligers zochten, hoefde ik er niet lang over na te denken om mijzelf aan te melden. Het is ontzettend leuk en boeiend werk. Bovendien ben ik een verwoed lezer, dus kan ik onze klanten van het nodige advies voorzien." Joleen is hier elke zaterdag van tien tot vier aanwezig. Soms ook nog weleens door de week, om met de sorteergroep de boeken te ordenen. "We krijgen echt zoveel boeken binnen, dat geloof je niet. Zelfs de wat oudere boeken verkopen goed." Worden ze nog wel gelezen: schrijvers als Mulisch, Wolkers, W.F. Hermans en Haasse? "Absoluut, daar ben ik heilig van overtuigd. Ik heb zelf net een paar romans van Wolkers herlezen, min of meer naar aanleiding van de documentaire die ik onlangs zag, en ik vond het geweldig om dat weer te beleven." Zo te zien loopt het hier op zo'n zaterdagmiddag echt goed, want het is best druk. "Veel klanten die hun boodschappen op de markt doen lopen komen nog even langs om een goed boek voor het weekend mee te nemen. We zien ook veel dezelfde mensen terugkomen. Ze komen hun oude boeken hier brengen en kopen dan meteen weer wat terug. Onze collectie boeken is breed met fictie, non-fictie, geschiedenis, kookboeken en veel thrillers, Nicci French, Saskia Noort en Karin Slaughter. Populair bij de vrouwen! Boeken over Rijswijk doen het ook prima. We hebben hier veel van Historische Vereniging Rijswijk. Verder ook veel spirituele boeken en boeken over filosofie en psychologie." De tweedehands boekenmarkt in Oud Rijswijk is helaas alleen maar open op zaterdag, maar voor ons mag er best nog wel een dagje bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden