De heer Jonker weet het zeker: De bus rijdt bij de bocht telkens weer de stenen kapot. Foto: Frans Limbertie
De heer Jonker weet het zeker: De bus rijdt bij de bocht telkens weer de stenen kapot. Foto: Frans Limbertie (Foto: Frans Limbertie)

Kapotte tegels tussen rails bij zebrapad

Frans Limbertie

"Oversteken Haagweg linke soep"

Oppassen geblazen bij het kruispunt op de hoek van de Haagweg en de Geestbrugweg. Bij de tramrails liggen een paar stoeptegels los, waardoor het oversteken van het zebrapad voor ouderen weleens voor wat fysiek ongemak kan zorgen. De heer Jonker, een oplettende burger uit de Leeuwendaallaan, maakte ons erop attent. "Voor je het weet maak je zomaar een aardige smakkert," roept hij.

Rijswijk - Elke dag gaat hij minstens wel een keer vanuit zijn huis richting de Herenstraat. "Meestal voor een boodschapje, maar ik maak ook graag een wandeling hoor." Het oversteken van de Oranjelaan naar de Herenstraat en vica versa, is op dit moment echter een riskante opgave geworden. Volgens Jonker omdat de bestrating tussen de tramrails zo langzamerhand is kapotgereden. "Ik wist eerst niet wat de oorzaak hiervan kon zijn, maar kwam al snel tot de conclusie dat het door de bus komt," vertelt hij. "Die komt namelijk vanuit de Geestbrugweg met een bocht over de Haagweg, en rijdt stukje bij beetje de bestrating kapot. Omdat er nogal veel oudere mensen die hier wonen het zebrapad gebruiken kan het voor sommigen van hen gevaarlijk worden, bijvoorbeeld als je met een rollator of een scootmobiel oversteekt. Ongeveer een jaar geleden hebben ze nieuwe tegels gelegd, maar die zijn nu alweer stuk. Als je goed kijkt zie je dat ze piepschuim tussen de rails en de tegels hebben gelegd. Maar dit verdwijnt na verloop van tijd vanzelf, waardoor de tegels breken. De tegels die er nu liggen zijn eigenlijk de verkeerde bestrating voor bussen. Ik denk dat het beter is om van die kleine en dikke straatklinkers te gebruiken, die kunnen ook niet bewegen omdat ze hoger zijn," geeft hij aan. Bij de Aldi is ook een zebrapad, en daar heb je deze problemen niet want daar rijdt geen bus. Zo was ik laatst met vakantie in Portugal. In Porto rijden natuurlijk ook trams. Daar zie je dat ze tussen de rails en de stenen asfalt laten lopen. Daarna doen ze er teer tussen. Reden is dat dit beter meewerkt met de weersomstandigheden. Moeten ze ook hier doen. Ik heb twee keer met de HTM gebeld en hier melding van gemaakt. Ik heb ze toen ook goed uitgelegd waar het manco zit, maar tot nu toe is er helaas nog niets gebeurd." Natuurlijk zochten we zelf ook even contact met de HTM en zij erkennen het probleem. "Wij onderzoeken nog hoe we met een andere oplossing kunnen voorkomen dat het straatwerk steeds los raakt. Dat doen wij samen met een aannemer. In de tussentijd willen we gevaarlijke situaties natuurlijk proberen te voorkomen. Dus als wij een melding krijgen (van een passant, buschauffeur, railvoertuig bestuurder of via onze verkeersdienst) proberen we zo spoedig mogelijk het losgeraakte straatwerk tijdelijk te herstellen. Aangezien wij voor een definitieve oplossing ook afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van een aannemer, kan HTM op dit moment niet exact aangeven wanneer dit gaat plaatsvinden." Er wordt dus aan gewerkt en wij houden het scherp in de gaten.

Meer berichten