Terwijl juf Stephanie actievoert houdt papa Hans Rutten de leerlingen van groep 8 met een presentatie over energietransitie bij de les.
Terwijl juf Stephanie actievoert houdt papa Hans Rutten de leerlingen van groep 8 met een presentatie over energietransitie bij de les. (Foto: )

Papa Hans wordt juf Stephanie

Emile Verdegaal

Iets terugdoen voor de school

Vorige week staakte het onderwijs. Voor het eerst twee dagen achter elkaar en dat maakte dat de deuren van de meeste scholen afgelopen donderdag en vrijdag gesloten bleven. Maar niet die van de Openbare Daltonbasisschool 't Prisma aan de Willem van Rijswijckstraat. Onder het motto Parents take over besloot een groep ouders de leerkrachten gedurende de twee stakingsdagen te vervangen.

RIJSWIJK - Daphne, moeder van een van de leerlingen én lid van de medezeggenschapsraad, wil meteen iets rechtzetten. "Onze leerkrachten staken niet. Zij gebruiken deze dagen om met collega's in het onderwijs te overleggen welke maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en om aandacht te vragen voor het toenemende lerarentekort. Daarnaast gebruiken zij deze tijd om eindelijk een aantal achterstanden weg te kunnen werken. Als ouders zijn wij blij dat dit team ondanks de hoge werkdruk dagelijks weer die motivatie opbrengt om onze kinderen vooruit te helpen. Om iets terug te doen kwamen de medezeggenschapsraad en de ouderraad op het idee ouders te vragen onze leerkrachten gedurende deze twee dagen te vervangen. Binnen een mum van tijd hadden we een twintigtal ouders die aanboden met workshops de leerlingen iets te vertellen over hun beroep of andere bezigheden die hen dagelijks bezighouden. Op basis van de door deze ouders aangedragen thema's, die variëren van oplossingsgericht werken tot infectiezieken en van ons sterrenstelsel tot knutselen en naailes, kon er per groep een passend lesrooster worden gemaakt."

Een rondje door de school volgt. In het lokaal van groep 8 hangen de leerlingen aan de lippen van papa Hans Rutten, die de leerlingen met het smartboard wegwijs maakt in de wereld van energietransitie. Als volwaardig vervanger van de op dat moment afwezige juf Stephanie zet hij 'zijn klas' dan aan een opdracht en kan hij iets over zijn invalwerkzaamheden vertellen. "Ik vond het meteen een prima idee hier iets over Shell te komen presenteren. Tot mijn vervroegd pensioen was ik daar wereldwijd druk in de weer met onder meer booreilanden. Maar Shell is veel meer dan olie en gas, het bedrijf doet ook heel veel met hernieuwbare energiebronnen. Ik heb dus stof genoeg. Vanuit mijn werk gaf ik al vaker presentaties op scholen. Nu zelf zo'n hele dag voor de klas staan, is toch iets anders. Wat ik erg leuk vind, is dat de leerlingen vandaag de dag zo lekker interactief zijn. Dat was in mijn lagere-schooltijd wel anders."

Leerkracht Nienke Verwijmeren blikt vrijdagmiddag terug op twee geslaagde dagen. "Het is goed te zien dat ouders de problemen in het onderwijs ook als hún probleem en dat van hun kinderen zien. Als leerkrachten zijn we blij dat dankzij deze unieke Parents Take Over onze leerlingen op een andere manier dan normaal les hebben gekregen terwijl wij ons hard hebben kunnen maken voor een broodnodige oplossing voor het lerarentekort."

Meer berichten