Hoornbrug van grote hoogte

Fotograaf Tino van Dam vertelt regelmatig in Groot Rijswijk over een foto die hij in Rijswijk heeft gemaakt. Zijn archief heeft honderden foto's van Rijswijk en veel foto's hebben een verhaal of zijn op een speciale manier gemaakt. In deze eerste aflevering een foto van de Hoornbrug.

De aanleiding om deze foto te maken, was 6 jaar geleden. Er waren ver gevorderde plannen om een nieuwe Hoornbrug te bouwen. Door niet juist uitgevoerde aanbestedingsprocedures zijn de plannen in de ijskast beland. Dat neemt niet weg dat ik op een zonnige dag in januari de Hoornbrug ging fotograferen. Het perspectief is bijzonder hoog. Op de plek waar de foto is gemaakt is geen huis met dit uitzicht. Je zou veronderstellen dat deze foto dan met een drone is gemaakt. Op deze plek mag je niet met een drone vliegen. Deze foto is gemaakt met een 6 meter statief. Ja, u leest het goed, een statief van 6 meter hoog met daarop een camera. Als je goed kijkt op het grasveld zie je een lange dunne schaduw naar het water lopen. Werken met dit hoge statief is iedere keer een uitdaging. Het trekt altijd bekijks. Mensen hebben zelfs een keer de politie gebeld toen ik aan het werk was met dit statief. Je moet ook rekening houden met de wind. Een windvlaag legt heel makkelijk dit statief plat. Het is één keer gebeurd toen ik aan het fotograferen was 's morgensvroeg in Kinderdijk. Een duur fotootje want je camera overleeft dit niet.
Al met al is dit een bijzondere foto vanwege het standpunt. Helaas is de foto 6 jaar na dato niet historisch geworden. Wellicht gebeurt dit nog wel een keer.

Tino van Dam is fotograaf van Groot Rijswijk. Hij geeft regelmatig workshops. Kijk op TinovanDamFotografie.nl voor meer info.

Hans Ouwerkerk
Meer berichten