Artiesten vermaken bezoekers met traditionele kerstliedjes en leuke optredens in traditionele Oekraïense kostuums.
Artiesten vermaken bezoekers met traditionele kerstliedjes en leuke optredens in traditionele Oekraïense kostuums. (Foto: Bonifatius Kerk)

Kerstklanken uit Oekraïne tijdens optreden in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 2 februari om 15.00 uur organiseert het vocaal ensemble Chervoni Korali ter gelegenheid van het einde van de Byzantijnse kerst een concert met 'Kerstklanken uit Oekraïne' in de Bonifatiuskerk in Rijswijk. Op het programma staan kerstliederen en liturgische gezangen uit Oekraïne. Voorafgaand aan dit concert is er tussen 13.00-14.30 uur een traditionele Oekraïense Grieks-Katholieke kerkdienst.

Rijswijk - Tijdens het Oekraïens Groot Kerstconcert zingen artiesten met gasten kerstliedjes (`kolyadki` in het Oekraïens). Terwijl men in West-Europa Kerstmis in december viert, begint de kerstviering in Oekraïne op 6 januari en duurt tot medio februari. In deze periode ontmoeten vrienden en families elkaar en zingen kolyadki. Artiesten vermaken bezoekers met traditionele kerstliedjes en leuke optredens in traditionele Oekraïense kostuums. Uitvoerenden zijn naast het Chervoni Korali, het Utrechts Byzantijns Koor, het vocaal ensemble 'Teophon', Maryana Golovchenko (zang), Hannibal Saad (gitaar) en Cengiz Arslanpay (houtblazer). Het Utrechts Byzantijns Koor (UBK) bestaat inmiddels meer dan 65 jaar. Wie de muziek van het UBK beluistert, zal hierin gevoelens van vreugde, liefde, angst, smart en twijfel ontdekken. Met andere woorden: het leven. Het UBK treedt tijdens concerten op in de originele Oekraïense kledij en de uitsluitend Nederlandse zangers en dirigent(en) beijveren zich in het verspreiden van de Oekraïense zangcultuur waaronder kozakken- en minneliederen. UBK zingt onder leiding van Iryna Gorvanko. Het vocaal ensemble Teophon (geluid van God) is het vaste koor van de H. Apostel Peterparochie (Ternopil, Oekraïne). Muziekinstrumenten zijn niet gebruikelijke tijdens de kerkdiensten in Oekraïne. Teophon heeft daarin een verandering gebracht (tenminste in Ternopil). De combinatie van zang en muzikale instrumenten was een succes en heeft Teophon als het jeugdkoor voor de parochie benoemd. Maryana Golovchenko komt uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Maryana is een zangeres, musicus, festivalmaker, docent en onderzoekster van cultuur. Ze is gespecialiseerd in de internationale cross-over muziek en culturele projecten (zowel in Oost- als West-Europa). Maryana zingt met de instrumentale begeleiding door Hannibal Saad (gitaar) en Cengiz Arslanpay (houtblazer). Het vocaal ensemble Chervoni Korali ('roodkoraal' of 'rode kettingen') werd opgericht als kerkkoor in december 2014 door Oekraïners in Nederland en staat onder leiding van dirigente Nataliya Malhanova.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden