Het is hard werken voor Leen en Dick, maar altijd met een lach en een vriendelijk woord. Foto: Frans Limbertie
Het is hard werken voor Leen en Dick, maar altijd met een lach en een vriendelijk woord. Foto: Frans Limbertie (Foto: Frans Limbertie)

De mensen van de Rijswijkse Markt

Frans Limbertie

"Altijd een goede sfeer op de markt"

Groot Rijswijk verslaggever Frans Limbertie loopt op de Rijswijkse Markt en kijkt voor leuke en interessante verhalen. Vandaag praat hij met Leen Franke en Dick Möhlman, beiden werkend voor de firma Polak uit Leiden, elke zaterdag met hun groente- en fruitkraam aanwezig.

Rijswijk - Stonden we vorige week nog bij de kraam van aardappelboer Hans van As, in het verlengde daarvan gaan we deze week dan maar eens een kijkje nemen bij een marktkraam met groente en fruit, vanzelfsprekend onze belangrijkste bron van vitamine C. Daar treffen we Leen Franken. Leen stond lange tijd in de zaak van zijn ouders in de Herenstraat. Een paar jaar geleden moest hij echter de zaak sluiten. Mist hij het zelf ondernemen niet? "Valt best mee. Maar weet je, de huren werden op een gegeven moment echt onbetaalbaar. Ik heb toen besloten ermee te stoppen. Gelukkig had ik goede contacten en kon ik onmiddellijk hier bij Polak aan de slag," vertelt Leen. De Rijswijker zit zijn hele werkleven al in de groenten en het fruit. Als kind hielp hij mee in de zaak van zijn ouders. "Ik zag er wel een goede toekomst in en heb vervolgens mijn AGF (aardappelen groente en fruit) diploma gehaald. Een pittige opleiding waar je veel leert." Nu staat Leen dus op de markt, net als zijn collega Dick. Met z'n tweeën runnen ze de tent. "Flink aanpoten hoor, maar wij werken hard," roept de laatste. "Maar dat geeft niet, het geeft energie en zo blijf je in een lekker tempo bezig. De rest van het personeel staat in Leiden en in het voorjaar komt er hier weer meer hulp." Dick is al een tijdje gepensioneerd en was voorheen in zijn werkzame leven directeur van een autobedrijf. Hoe komt hij hier terecht? "Kijk, je kan twee dagen per week naar zo'n benauwde sportschool gaan maar ik doe liever dit. Fysiek bezig zijn in de buitenlucht, lekker toch? Je moet jezelf wel een beetje blijven kietelen, anders zak je in. Zo'n markt is een hele interessante omgeving om te vertoeven. De diversiteit aan mensen is uniek en die vind je hier. De baas van dit spul is een buurman van me. Hij polste me, ik ben een paar keer mee geweest en was al snel verkocht. Ik vermaak me hier prima en kom met een uitstekende gevoel 's avonds thuis." Leen staat op andere dagen op meer markten. Rijswijk is uiteraard zijn thuishaven en de klanten die aan zijn kraam komen kent hij vaak goed. "Welk fruit verkoopt nu goed? Zacht fruit zoals frambozen, aardbeien en bosbessen is nu populair en bij ons op de markt heel betaalbaar. Drie doosjes voor drie euro, dat ga je echt nergens vinden. Nu met het koude weer gaan de mensen weer veel stamppot eten, dus wordt de zuurkool, peen en uien en boerenkool goed verkocht. Echte Hollandse pot, ben ik zelf ook gek op." Leen staat vroeg op, om dan om vijf uur al uur in Leiden te zijn, daarna inladen en rond een uur of zes op de markt. Geen verschil met toen hij nog zijn eigen zaak had? "Nee, toen moest ik ook vroeg uit de veren. Het werken in de buitenlucht is nu wel een beetje doorbijten, maar in de zomer is het heerlijk."

Meer berichten