Samen met dochter Angelique is Hans van As met zijn aardappelkraam elke zaterdag te vinden op de Rijswijkse Markt. Foto: Frans Limbertie
Samen met dochter Angelique is Hans van As met zijn aardappelkraam elke zaterdag te vinden op de Rijswijkse Markt. Foto: Frans Limbertie (Foto: Frans Limbertie)

De mensen van de Rijswijkse Markt

Frans Limbertie

"Kruimig aardappeltje het lekkerst"

Groot Rijswijk verslaggever Frans Limbertie loopt deze maanden veelvuldig op de Rijswijkse Markt. Vandaag gaat hij langs bij aardappelboer Hans van As, die al sinds 1992 met zijn kraam in Rijswijk staat. "Leuk publiek hier, altijd een goede sfeer en ook nog eens prima plekkie. Ik sta hier altijd met veel plezier."

Rijswijk - De grijsheid van een koude januaridag lijkt al genoeg om deze ochtend een bezoek aan de markt over te slaan. De winter wil maar niet echt doordrukken, maar de waterkou is ook niet wat de romantiek van het beroep van een marktkoopman er zoveel mooier op maakt. Maar ja, aan de andere kant: wat is Oud Rijswijk op zaterdag zonder de markt? Van marktkoopman Roel Mackaay (inderdaad, die van de zeepjes en shampoos, en die we eerder al spraken) kregen we een goede tip. Hij stelde ons voor om eens een kijkje te gaan nemen bij Hans van As, de aardappelboer die een stukje verderop in de Tollensstraat met zijn aardappelkraam staat. Hans (60 jaar oud) is afkomstig uit Zevenhuizen en vanaf z'n twintigste al bezig voor zichzelf. Drie keer per week staat hij op diverse markten. Aardappels telen doet hij echter niet zelf. "Nee nee, beslist niet," zegt hij. "Ik doe alleen de in- en verkoop ervan. Je kan niet alles tegelijk hè, en boeren en telen. Thuis heb ik een grote loods waar mijn vrachtwagen in kan staan. Meestal ga ik 's morgens vroeg op pad om de aardappels op te halen." Welke aardappel loopt nu een beetje goed? De Frieslanders zijn op dit moment wel het populairste, die verkoop ik het meest. Het is een aardappel met een gele gladde schil die je overal goed voor kan gebruiken. Prima voor de stamppotjes en voor de frietjes. Daarnaast lekker bloemig en kruimig. Ik eet ze zelf het meest. Opperdoezer Ronde heb je ook nog, die komen uit Noord Holland en is voor de echte liefhebber. Er zitten ook van die pitjes in. Moet je van houden, maar ik vind ze heerlijk." En hoe zit het met de Bintjes? "Die worden niet meer zo goed verkocht de laatste tijd. Bintjes waren populair, totdat er problemen ontstonden met de teelt ervan. Op zicht jammer, want ik vond het goed aardappeltje." Worden er tegenwoordig nog veel aardappelen gegeten of ziet Hans het afnemen? "Weet je, dat schillen kost tegenwoordig te veel tijd voor mensen, vooral voor de jonge generatie. Die kopen liever een aardappeltje in zakjes. Begrijp ik wel, maar dat gaat toch ten koste van de smaak want daar zitten natuurlijk veel conserveringsmiddelen in. Maar ja, als je alleen maar die geschilde aardappels eet weet je misschien niet beter. De oudere generatie eet nog wel veel aardappels. Zo gemiddeld komt een klant voor een kilo, maar zo heb ik elke week een klant, een oudere dame van een jaar of tachtig, die maar liefst vijf kilo komt halen. Die eet dus elke dag gewoon Hollandse pot volgens mij." En Hans zelf? Ik ook hoor. Bijna elke dag gewoon aardappelen, groente en stukje vlees met jus. Het hoort echt bij mijn maaltijd. Een maaltijd voelt voor mij niet compleet zonder een piepertje erbij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden