Staan Ineke Planken (l) en Thea Heidema en de rest van de Happy Fit 55+ dansclub binnenkort voor een gesloten deur?
Staan Ineke Planken (l) en Thea Heidema en de rest van de Happy Fit 55+ dansclub binnenkort voor een gesloten deur?

Paniek in Happy Fit 55+ dansclub

Emile Verdegaal

Wethouder op zoek naar oplossing

Op dezelfde dag dat de Rijswijkse politiek zich via de media nog eens op de borst klopt met haar campagne Happy Fit bereikt in de danszaal van Trias aan de Cor Ruysstraat het bericht dat de subsidie voor de populaire dansclub 55+ stopt. Dit unieke drie jaar geleden gestarte experiment om ouderen in beweging te krijgen, lijkt met één pennenstreek de nek omgedraaid. Tot groot ongenoegen van ruim veertig 55-plussers die na drie jaar gezond bewegen plotseling voor een gesloten deur van hun dansschool dreigen te staan.

RIJSWIJK - Vrouwen kunnen goed multitasken en dus werd nog tijdens de laatste dansles van 2019 het plan uitgewerkt om de gemeente snel op andere gedachten te brengen. Meteen na afloop van de les kroop Thea Heidema achter haar computer en schreef samen met Ineke Planken een pittige brief aan de gemeente. "Om zo de hiervoor verantwoordelijken te laten weten dat wij enorm teleurgesteld zijn. Elke woensdag- en vrijdagmorgen komt, verdeeld over deze twee ochtenden, een groeiende groep 55-plussers op een leuke manier sportief in beweging. Noem het dansen of sporten, het is in elk geval heel anders dan in de reguliere sportschool, daar voelen de meesten van onze deelnemers zich niet thuis. Wij spannen ons onder leiding van een ervaren dansdocente wekelijks een uurtje in. Heerlijk bewegen op een gezonde, ontspannende, laagdrempelige en betaalbare manier. Er is in Rijswijk geen initiatief dat vergelijkbaar is."

"Waar praten we eigenlijk over?", vraagt Ineke zich vervolgens af. "Wij mogen gebruik maken van de danszaal van Trias en een dansdocente kost slechts een paar uurtjes salaris per maand. Trek daar nog onze eigen bijdrage van af en wat overblijft is een klein subsidiebedrag. Dit stoppen is een verwaarloosbare besparing voor de gemeente, maar het betekent wel het einde van onze populaire club. Wij vinden dat een tegenstrijdige maatregel van een gemeente die zegt veel voor haar ouderen te willen doen."

De massaal door de deelnemers ondertekende brief werd nog voor de jaarwisseling bij het stadhuis bezorgd en kwam ook onder ogen van verantwoordelijk wethouder Björn Lugthart. Die beloofde desgevraagd navraag te doen om hierna met een geruststellende mededeling te reageren. "Deze subsidie was destijds voor een tijdelijke periode toegekend, zoals bij meer initiatieven in het kader van Happy Fit. Die periode is nu afgelopen. Gezien het enthousiasme en de wens van de deelnemers om door te gaan met deze dansclub, hebben wij onze inspanningen voor twee maanden verlengd zodat de lessen voorlopig gewoon door kunnen blijven gaan. Dat geeft ons de tijd een structurele oplossing te zoeken voor dit mooie initiatief."

"Hoopvolle woorden", reageren Thea en Ineke weer op hun beurt. "Maar haast is geboden. Als die structurele oplossing er niet snel komt, moet deze club noodgedwongen gaan stoppen. Opnieuw starten kost onnodig veel geld, tijd én energie. En die energie stoppen wij veel liever in onze danslessen."

Meer berichten