Maurits (l) en Oscar: "de jeugd staat er goed op bij RHC.
Maurits (l) en Oscar: "de jeugd staat er goed op bij RHC. (Foto: )

RHC zet in op de toekomst

Nico Mos

700 jeugdleden actief bij RHC

Bij hockeyvereniging RHC uit Rijswijk groeit de jeugd als kool. Van de 1100 leden is bijna tweederde deel jeugd. Reden genoeg om eens het jeugdbeleid tegen het licht te houden met Oscar Reiche, bestuurslid hockeyzaken en Maurits Dekker, hoofdtrainer bij de meisjes 2e jaars E junioren. Daarnaast is Maurits is bezig om de trainingen van de jongste jeugd/onderbouw zo neer te zetten dat ze goed aansluiten bij het opleidingsplan (RHC Speelwijze).

Rijswijk - Maurice: "De onderbouw van de jeugd, waar ikzelf direct mee te maken heb, verloopt prima. We zijn qua ledenaantal behoorlijk gegroeid en dan heb je uiteraard veel behoefte aan trainers. We zijn daardoor ook een actie gestart om meer ouders erbij te betrekken, maar wel in een goede mix met jeugdspelers. Want je wilt de jeugdleden op leiden om door te stromen. De ouders die wij erbij hebben betrokken krijgen een KNHB-cursus, zeg maar de basisopleiding. En intern met een aantal zeer ervaren trainers hebben we train de trainers opgezet. Hierbij oefenen we weer nieuwe technieken, zodat iedereen weer even bijgespijkerd wordt met de (basis)ingrediënten zoals: hoe houd je de stick vast, hoe loop je. Vooral belangrijke technische zaken. Onze filosofie is eerst individueel goed te leren hockeyen. Nadat ze individueel kunnen hockeyen, leren ze goed samen hockeyen. Daar zijn we mee bezig om juist die techniek(en) te bekijken en dan heb je trainers nodig die daar op letten en daarin begeleiden. Dat soort zaken proberen we op de jeugd over te brengen en dat loopt eigenlijk fantastisch. We hebben een hele grote groep jeugdleden waaruit we kunnen putten". Oscar: "We hebben inderdaad tussen de 700 en 800 jeugdleden". Maurice: "Dat is inderdaad heel veel en de jongste jeugd gaat richting de 300.

Oscar: "Hockey is de laatste jaren redelijk populair geworden, maar de accommodaties zijn vaak ietwat achter gebleven. Als je als laatste team speelt op een wedstrijddag ben je soms pas om 20:00 uur klaar en het eerste team begint vaak al om 8:00 uur". Dus jullie hebben in feite gebrek aan speelruimte? Oscar: "We hebben zeker op dit moment meer speelruimte nodig. We groeien langzamerhand wel een beetje uit ons jasje, maar na 2021 valt hier pas iets meer over te zeggen". Zijn jullie tevreden op welk niveau de jeugd momenteel acteert? Oscar: "We kijken nu niet direct op wat voor niveau de jeugd speelt. Meer waar de groep uit bestaat en of er jaarlijks progressie wordt geboekt. Dat is de belangrijkste stap hierin. RHC is geen vereniging die landelijk meedoet, maar ik denk dat de A- en B-jeugd voldoende kwaliteit in huis heeft om straks te kunnen acteren in Heren 1, Dames 1 en ook in overige seniorenteams".

Trainers

Maurice: "Ieder team heeft soms meerdere trainers en soms ook jeugdleden die training geven. We proberen ze al jong daarin te betrekken en te ontwikkelen en dat gaat zich uiteindelijk uitbetalen".Oscar: "Gedurende de gehele jeugdperiode moeten lol hebben en hard werken voorop staan".

Meer berichten