Foto:

Thuiskerst

Klaas heeft zijn schimmel nog niet op stal of Bing Crosby met "I'm Dreaming Of A White Christmas" knalt alweer uit de speakers in de winkels. Die draaien zich vanaf de tweede decemberweek warm voor een nieuw pinrecord. Dat bleef tijdens de vorige Kerstpiek steken op 720 transacties per seconde. Volgens de banken een record dat dit jaar opnieuw gaat sneuvelen.

Aansprekende Kerstsongs worden allang niet meer gemaakt en daarom vallen de radiozenders ook deze Kerstmaand terug op de inmiddels gedigitaliseerde versies van de Kerst Top 40 die al vele jaren vrijwel dezelfde is. Je kent ze wel, Wham met "Last Christmas" (1982), wie zingt het niet mee? Of Boney M. met "Mary's Boy Child" (1978). En André natuurlijk met zijn tranentrekkende "Met Kerst Ben Ik Alleen" (ook 1982).

De song van Bing, het albumpareltje van wie de nabestaanden nog jaarlijks duizenden dollars en euro's aan revenuen op hun bankrekeningen laten bijschrijven, dateert van 1942. Uit de jaren dat er volgens de geschiedenisboeken nog witte winters waren. Intussen hebben we onze aarde dusdanig verknald, dat de kans op een natuurlijk wit kerstkleed met de dag onwaarschijnlijker wordt. Triest record meldde de KNMI afgelopen dinsdag nog: "Het is bijzonder zacht vandaag met in Limburg lokaal 16 graden". Bing Crosby draait zich om in zijn graf.

Doe 's gek, nodig je schoon­ouders eens uit voor Kerst

In de afgelopen 100 jaar hebben we 8 keer een witte Kerst meegemaakt! In 2010 konden we voor het laatst genieten van sneeuw op 25 en 26 december. Wie dus zeker wil zijn van een witte Kerst, doet er goed aan subiet zijn koffers te pakken. Naar je met kernenergie verwarmde Franse vakantiehuisje vliegen is overigens geen optie meer. Tientallen departementen hebben daar last van het noodweer, kampen met overstromingen of zitten al weken zonder stroom.
Gelukkig hebben de reisbureau's volop alternatieven voor een echte witte Kerst. Wat denk je ervan zelf een slee met husky's te besturen in Finland? Of doorvliegen naar Japan om te skiën op de rokende vulkaan Asahi. Je kunt ook eindelijk die reis naar Canada boeken en daar de kerst beleven in het winterse decor van Québec! Of ga naar Alaska om het noorderlicht te bewonderen. Het in Kerst gehulde Reykjavik op IJsland mag natuurlijk ook niet op je bucketlist ontbreken.
Een laatste suggestie is dit jaar gewoon een keer thuis te blijven. Doe eens gek en nodig je (schoon)ouders weer eens uit voor het kerstdiner. Of die oude oom of tante of een van je honderden eenzame buren voor wie de stille kerstdagen een jaarlijks terugkerende kwelling zijn. Gegadigden genoeg zou ik zeggen.
Wat gaat het dus worden, een witte Kerst of juist niet? In een exotisch land of in groen Rijswijk? Alleen of toch met z'n allen? Ik zet alvast een kerstplaatje op en brul uit volle borst mee met Bonnie St. Claire, Ronny Tober, Nico Haak en Willeke Alberti: "Een Heel Gelukkig Kerstfeest"! Dit singletje dateert trouwens van 1975, maar zoiets vermoedde je al.

Meer berichten