Echt verse stroopwafels kun je op zaterdag krijgen op de Rijswijkse markt bij Amenda en Patrick, van wafelbakkerij Ewena.
Echt verse stroopwafels kun je op zaterdag krijgen op de Rijswijkse markt bij Amenda en Patrick, van wafelbakkerij Ewena. (Foto: Frans Limbertie)

De mensen van de Rijswijkse Markt

Frans Limbertie

"Stroopwafel moet niet allerlei smaakjes krijgen"

Groot Rijswijk verslaggever Frans Limbertie praat met marktkoopmannen- en vrouwen en met hun klanten. Deze week gaat Frans langs bij Patrick Noordegraaf, uit Gouda. Elke zaterdag parkeert hij zijn stroopwafelkraam op de hoek van de Herenstraat/Tollensstraat.

-Rijswijk- Met zijn wafelbakkerij Eweno is Patrick een begrip in Alphen aan de Rijn. Na al die jaren is hij nog steeds gek van z'n werk en een stuk gezelligheid is voor hem daarom dan ook vaak onontbeerlijk. "Hier op de markt is gelukkig altijd wel een leuke sfeer te vinden," zegt hij.

Vader Ed start begin jaren 50 een klein stroopwafelbakkerijtje in Gouda. Later verhuist de bakkerij naar Alphen aan de Rijn. De naam raakt bekender en Patrick komt ook in de zaak, die hij in 1987 definitief overneemt. Patrick: "We bakken, uiteraard op ambachtelijke wijze, 's nachts en 's morgens, en gaan vervolgens de markt op. Van woensdag tot en met zaterdag zijn we te vinden in Wateringen, Noordwijk, Amstelveen en Rijswijk. Vaste prik." Niet in Gouda? "Nee, het is juist de bedoeling dat we onze Goudse stroopwafels verder in het land distribueren." Stroopwafels worden nog steeds gelieerd aan Gouda. Hoe zit dat? vragen we Patrick "Ruim 200 jaar geleden is in Gouda de eerste stroopwafel gebakken. De afgelopen veertig jaar is de stroopwafel pas echt bekend geworden door heel Nederland. Vroeger was het echt een regio koekje. Een echte goede stroopwafel is een krokante wafel met zachte stroop. Als je een hap neemt moet je een goede bite voelen, als je begrijpt wat ik bedoel. De wafel moet het liefst kakelvers zijn. Zo'n ding uit de supermarkt kan ook best lekker zijn hoor, maar als je die naast een verse stroopwafel legt en je proeft echt goed, dan merk je dat het verschil toch wel enorm groot is." Zit er een evolutie in de stroopwafel? "Er zijn inderdaad fabrikanten die hun marktaandeel willen vergroten en dan gaan ze smaakjes eraan geven. Zo krijg je bijvoorbeeld stroopwafels met chocolade, karamel en kersensmaak. Ik heb ze zelfs met aardbeiensmaak gezien. Je kan het zo gek niet bedenken. Nee, een stroopwafel moet gewoon een stroopwafel blijven en daar moet je niet veel aan veranderen door diverse smaken eraan toe te voegen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de speculaasstroopwafel, die je aan het eind van het jaar ziet, wel erg lekker is."

In Rijswijk staat Patrick met zijn kraam nu al weer 25 jaar, tegenwoordig met hulp van zijn nichtje Samenda. Is er veel veranderd ten opzichte van vroeger? "Tijden veranderen, dat geldt voor alles, ook voor de stroopwafel. Je bent niet meer zo uniek als voorheen. Stroopwafels worden bij wijze van spreken nu op elke hoek van de straat verkocht. Maar een ding is zeker: nergens zijn ze zo lekker en vers dan hier. Hier, proef maar even." We moeten eerlijk zeggen dat Patrick gelijk heeft. Een lekkere krokante bite en natuurlijk kakelvers. Dit is wel degelijk een prima wafeltje, doe maar een paar zakjes dan. Die krijgen we met de kerst wel op.

Meer berichten