Huib van Oostrom Soede is op zijn plaats bij Te Werve
Huib van Oostrom Soede is op zijn plaats bij Te Werve (Foto: )

'Ik heb de juiste keuze gemaakt'

Nico Mos

Te Werve geeft jeugd een kans

Hoofdtrainer Huib van Oostrom Soede is alweer jarenlang verbonden aan voetbalvereniging Te Werve. Afgelopen zomer maakte Huib bij de club een nieuwe start. Hij trok de kaart van de jeugd en er kwamen dan vooral ook jonge getalenteerde nieuwe jeugdspelers. Dat het (nog) niet soepeltjes gaat blijkt wel uit de stand op de ranglijst (nummer 12 van klasse 2 c, red.). Toch heeft Huib vertrouwen. "Degradatie? Dat zal dus echt niet gebeuren."

Rijswijk - "Het feit dat wij redelijk laag staan op de ranglijst, ligt zeker niet aan de jeugd. Als wij een prijs zouden krijgen voor gemiste kansen dan waren we nu koploper", antwoordt Huib op de vraag waarom Te Werve onderin bivakkeert. Huib: "Een voorbeeld: tegen RCL creëerden we 16(!) kansen en verschenen we zesmaal alleen voor de keeper, maar scoorden slechts eenmaal. Ik ben op zich wel tevreden over het inzetten van jeugd, maar weet ook dat sommige spelers nog een lange weg hebben te gaan. Ze moeten zich ook dikwijls aanpassen aan het niveau van de tweede klasse. Veel spelers komen toch van een hoger niveau waar ze niet altijd in de basis stonden. Abdelhak Bojaada komt van Forum Sport, waar hij dikwijls als invaller is gebruikt. Hij is momenteel mijn topscorer. Hij staat wisselend op tien of in de spits. Een bescheiden jongen die keihard werkt. Dat ik deze stap zet – verder gaan met vooral jeugd – is goed voor de club. Een stuk of zes oudere spelers zijn wel gebleven, maar hebben inmiddels een gezinnetje waardoor het voetbal niet meer op de eerste plaats komt. Bij die jonge gasten komt voetbal wel op de eerste plaats. Die willen graag presteren en zijn nog leergierig. En als je ze op de juiste manier in zet kan het gaan klikken. Ook het tweede team bestaat uit louter jonge spelers. Ze misten op een haar na een periodetitel. In de tweede seizoenshelft zullen wij ook meer gebruik gaan maken van spelers uit het tweede team. Zeg maar een soort roulerend systeem. Ik ben overigens absoluut niet bang dat wij gaan degraderen. Alleen constateer ik nu wel dat ik iets teveel dezelfde type spelers heb binnengehaald. Ik zal meer naar karakter(s) kijken en ook wat ze voor werk doen, zodat ze voldoende tijd hebben om te trainen. Vorig jaar heb ik in de winterstop doorgeselecteerd en daar ga ik mee door". 'Ben je niet bang voor degradatie? "Degradatie? Nee hoor dat gaat echt niet gebeuren".

'Ik ben hier op mijn plaats'

"Kijk, Te Werve is een vereniging, als je daar eenmaal zit en je leert de mensen goed kennen, dan word je ook echt vrienden met ze. Zolang we met Te Werve op een goed niveau spelen zullen ze geen trainer weg sturen". 'En jijzelf, wat wil jij? "Dat is een gewetensvraag. Ach, ik mag hier zelf invullen hoe ik het graag wil zien en dat is uniek in de (amateur) voetbalwereld. Vandaar dat ik hier op mijn plaats ben. Ik teer niet op successen, maar dat speelt wel mee natuurlijk, " aldus Huib, die alweer bezig is aan zijn zesde seizoen bij Te Werve en voorlopig ook nog wel zal aanblijven.

Meer berichten