De sfeer zit er bij de klussers Wim & Astrid en Sjoerd & Marion nog steeds goed in. Foto: Robbert Roos
De sfeer zit er bij de klussers Wim & Astrid en Sjoerd & Marion nog steeds goed in. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Niet erg als we straks echt klaar zijn'

Robbert Roos

Maar onverminderd enthousiast

In een voormalig kantoorpand in het Havenkwartier van Rijswijk wordt project Metamorfose van Steenvlinder gerealiseerd. In dit project worden 62 kluskavels omgetoverd tot ware paleisjes. Groot Rijswijk volgt de stellen Wim en Astrid, en Marion & Sjoerd vanaf de start van het project tot aan de oplevering van hun droomhuis.

Rijswijk - "Voor de kerst zitten we er in", vertelde Wim bij de aanvang van het project enthousiast. Om er in een adem aan toe te voegen: "Maar ik zeg niet welk jaar." Deze kerst gaat het in elk geval niet worden. Maar dat is helemaal niet erg. Het hele klusproject gaat beide stellen eigenlijk best goed af. In het top-appartement van Sjoerd en Marion mag het dan koud zijn, er hangen gezellige kerstlampjes en tijdens het klussen schallen de kerstkrakers door de luidspeakers. "Het is superleuk om aan je eigen huis te bouwen", vertelt Marion. Ook Sjoerd is nog altijd enthousiast. "Alles verloopt eigenlijk nog steeds volgens plan. Soms hooguit wat kleine aanpassingen. Details waar je net iets creatiever mee bent." Hun hele appartement wordt duurzaam uitgevoerd. Dat is niet altijd even goedkoop. "We doen gelukkig bijna alles zelf", licht Marion toe. "Zo besparen we geld en doen we nieuwe vaardigheden op. We hebben geen hobby meer nodig. De hobby is ons huis", vult Sjoerd aan. Inmiddels beginnen de contouren van de verschillende ruimtes zichtbaar te worden. "Het grappige is; hoe meer je naar binnen sleept, hoe groter het appartement wordt", grapt Sjoerd. Bij Wim en Astrid zijn alle ruimtes al ingedeeld. "Wim is elk weekend bezig, soms ook 's avonds. Ik klus de weekenden dat ik geen dienst heb", legt Astrid uit. Echte tegenvallers kwam het stel niet tegen. Nou ja, een kleinigheid. "Het stucken van de wandplaten ging niet helemaal naar onze zin. Dat laten we dus doen", geeft Wim toe. "Maar verder gaat het allemaal prima." In oktober zijn de oorspronkelijke kozijnen vervangen door nieuwe exemplaren met dubbel glas. In de woonkamer lopen de ramen door tot op de grond wat zorgt voor een enorm ruimtelijk effect. "Het was een hele klus in een van de koudste weekenden van oktober. Maar nu ze er in zitten zijn we supertrots op het resultaat", glimlacht Astrid. Al mogen er dan geen echte tegenvallers zijn; vermoeidheid is er wel. "Je merkt dat nu de dagen korter zijn, je soms ook minder energie hebt", geeft Astrid eerlijk toe. "Gelukkig nog steeds genoeg om het leuk te vinden en door te gaan." Wim knikt instemmend toe. "Het blijft leuk en het voordeel is; met al dat geklus heb je geen sportschool nodig. Al geloof ik niet dat ik het erg vind als het straks echt klaar is." Ook Sjoerd en Marion zijn onverminderd enthousiast. Sjoerd gaat in het nieuwe jaar zelfs een dag minder werken om meer te kunnen klussen. "Heerlijk om met mijn handen te werken." Op de vraag wat de stellen na het klussen gaan doen komt maar een antwoord; "Vakantie vieren en genieten." Ook zelf je droomhuis bouwen? Er zijn nog drie kavels beschikbaar. Info: www.steenvlinder.nl

Meer berichten