Gerard Cox: "Een paar kleine politieke incorrecte grapjes doen het altijd wel even goed in deze tijd."
Gerard Cox: "Een paar kleine politieke incorrecte grapjes doen het altijd wel even goed in deze tijd." (Foto: Frans Limbertie)

Gerard Cox terug met solo in theater

Frans Limbertie

Zaterdag 7 december is de Rijswijkse Schouwburg het domein van Gerard Cox. De oer-Rotterdammer speelt daar z'n solo programma 'Cox-De Grote Grijze Belofte'. Het wordt een avond die doordrenkt zal zijn met mooie herinneringen middels fraaie liedjes, grappige anekdotes en ook een paar incorrecte grappen. "Juist in een tijd dat dit niet meer mag, is het des te leuker om dat wel te doen. Beetje plagen mag toch, of niet dan?"

We spreken Cox (79) in de kleedkamers van het Haagse Dakota Theater. Hij zit nog in de try out fase van zijn solovoorstelling, dit wordt zijn vierde en laatste, hierna moet het staan. Hij oogt fit, scherp en gretig. Opmerkelijk, deze comeback als solo artiest in het theater. Moest hij nog even wat kwijt? "Ha, dat zou je wel denken ja. Een jaar of zes terug polste Bastiaan Ragas, de producent van deze voorstelling, mij of ik geen zin had om weer wat te gaan doen in het theater. Eerlijk gezegd had ik geen echte concrete plannen meer in die richting. Maar Bastiaan is heel goed in het bespelen van mensen. Voordat ik het wist, had hij mij overgehaald om dat stuk 'Alles went, behalve een vent', samen met Joke (Bruijs, F.L.) te gaan doen. Daarna hebben we ook nog 'De Oase Bar' gedaan. Beiden een groot succes. Toen kreeg ik de smaak wel weer een beetje te pakken, alhoewel ik nog niet direct aan een nieuw soloprogramma dacht.

Het was Dick van den Heuvel, de tekstschrijver, die erover begon. Zelf had ik helemaal niet dat gevoel. Maar nu komt het: twee maanden voor Robert overleed, ontving ik een brief van hem, dat was toen ergens in oktober 2006. Een brief met een boodschap, al had ik dat op dat moment zelf nog niet zo door, die eindigt met de zin: 'Ik hoop dat ik nog heel lang bevriend met je mag zijn.' Twee maanden daarna was hij er niet meer. Te bizar voor woorden natuurlijk. Maar het was een ontegenzeggelijk mooie en ontroerende brief. Het bleek dat Robert heel bezorgd was om mij. En verder was de brief erg belangstellend naar mij toe en vooral met lieve woorden geschreven. Zoiets kon hij goed. Heb ik destijds tot mijn spijt alleen een beetje onderschat. Ik heb hem ook nooit teruggeschreven, wat ik natuurlijk wel had moeten doen. Afijn, er stond in dat ik niet moest stoppen en vooral niet moest zeuren. Hij vond dat de manier waarop ik me op dat moment gedroeg, zonde van mijn tijd en van mijn je talent was. 'Misschien ga je dadelijk aan de drank', schreef hij. 'Je moet bezig blijven en niet telkens maar mopperen op van alles.' Daar had Robert toentertijd helemaal gelijk in. Ik liep ook te klagen en te zeuren. En daar was eigenlijk helemaal geen aanleiding toe. Die brief heb ik goed bewaard en nadat hij was overleden, kwam alles in een ander daglicht te staan. Tot op de dag van vandaag lees ik die brief nog vaak terug. Hij hangt bij mij op het toilet. Nou zie ik je denken, wat een gekke plek. Maar geloof me, op die manier word ik er nog vaak herinnerd. Robert is dus min of meer verantwoordelijk voor het feit dat ik hier nu weer op dat toneel sta. Gewoon doen waar je goed in bent was zijn credo en zo is het. Robert was een mooi en integer mens, die ik na dertien jaar nog steeds mis. Vandaar dat we de brief als rode draad in de voorstelling gebruiken. Hier sta ik, ik word dadelijk 80, ik kan het nog steeds, kom maar op."

De titel van van het programma: 'De Grote Grijze Belofte', is sterk gevonden, helemaal op Gerard Cox geïnd en tevens met een aardige kwinkslag. Er is een jaartje of twee hard aan gewerkt. Samen met Dick van den Heuvel is Cox verantwoordelijk voor het script. "Dick is heel goed in het bedenken van grappen. En er zitten nogal wat politiek incorrecte grappen in de show. "Want het moet vooral gaan om het feit dat we alles moeten kunnen blijven zeggen. En dat we vergeleken met een jaar of veertig vijftig terug misschien wel helemaal niet zo veel zijn opgeschoten." Kijk voor kaarten op zaterdag in de Rijswijkse Schouwburg op www.Rijswijkseschouwburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden