“Hier had ik eerder toch nooit aan kunnen denken, een eigen gedichtenbundel. Hoe mooi is dat.” Foto: Frans Limbertie
“Hier had ik eerder toch nooit aan kunnen denken, een eigen gedichtenbundel. Hoe mooi is dat.” Foto: Frans Limbertie (Foto: Frans Limbertie)

Henk Weidema dicht er op los

Frans Limbertie

Eerste bundel naar burgemeester

Eindelijk is het zover en heeft Henk Weidema, stadsdichter van Rijswijk, zijn eerste echte gedichtenbundel. Woensdagochtend 27 november om 11:00 uur wordt in het stadhuis het eerste exemplaar aan burgemeester Michel van Bezuijen overhandigd. Henk heeft er de afgelopen maanden keihard aan gewerkt.

Rijswijk - De uitgever bedacht de omslag, maar de verdere indeling is door Henk zelf gedaan; een bundel met tachtig gedichten, zestig foto's en daar bovenop ook nog eens zestien korte verhalen. Voor de geboren en getogen Scheveninger begon het allemaal vier jaar geleden. Henk: "Het was bij Welzijn Rijswijk, waar we toen met een bewonersgroep een zogeheten uitreiking van een kerstcheque hadden. Speciaal voor die gelegenheid had ik op Facebook een gedicht geschreven over Els Pronk, beter bekend als de eendenvrouw van Rijswijk. Ralph Julsing, toenmalig hoofdredacteur bij Groot Rijswijk, had dit gedicht gelezen en benaderde mij met de vraag of ik niet zo nu en dan een gedichtje in de krant kon schrijven." Julsing bedacht kort daarna de naam De Dichter van Rijswijk en al snel werd de frequentie verhoogd en kreeg Henk wekelijks de ruimte om zijn dichtkunsten te etaleren. De gedichten in de bundel gaan in zijn geheel over Rijswijk. De uitgever wilde minimaal vijftig gedichten, maar het zijn er uiteindelijk tachtig geworden. Henk vertelt dat de Rijswijkse schrijfster Wies Koppijn met het idee voor de bundel kwam. "Ik had een gedicht over de vorig jaar overleden radioman Bob van Huet geschreven. Bob was haar partner. Wies, die ook al een paar boeken heeft gepubliceerd, was hier enthousiast over, net als over mijn andere gedichten. Zij heeft mij in contact gebracht met haar uitgever en hierna is het balletje gaan rollen." De uitgever wilde snel en serieus aan de slag met de gedichten van Henk en adviseerde ze te bundelen. Aldus geschiedde. Vrijwel iedereen die Henk benadert voor een gedicht doet maar al te graag mee. Hoe gaat hij te werk? "Ik maak een afspraak met de persoon over wie ik een gedicht wil maken. Middels een kort interview kom ik dan het nodige te weten. Wel laat ik geïnterviewde het gedicht lezen voordat het in de krant komt." Gaat dat altijd zonder al te veel problemen? "Ja, gelukkig wel. In al die jaren heb ik het maar één keer meegemaakt dat iemand wat op - en aanmerkingen over de inhoud had, maar verder verloopt het altijd makkelijk." Rijswijk heeft meer dan twintig burgemeesters gehad. Toch zijn er maar over twee van hen gedichten te lezen in de bundel. Uiteraard krijgt burgemeester Michel van Bezuijen een podium, maar Henk heeft ook een fraai en kleurrijk gedicht gemaakt over oerburgemeester Bogaardt. "De man is hier heel invloedrijk geweest, vergis je niet. Zonder hem had Rijswijk misschien niet meer bestaan en waren we geannexeerd door Den Haag. Daarom heb ik hem destijds in de krant ook geëerd met een gedicht dat nu opnieuw te lezen is in de bundel," aldus een vrolijke Henk Weidema

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden