Onder bezielende leiding van dirigent Daniël Salbert wordt door het Concertkoor de laatste plooien glad gestreken.
Onder bezielende leiding van dirigent Daniël Salbert wordt door het Concertkoor de laatste plooien glad gestreken. (Foto: Frans Limbertie)

Klassieke dansmuziek bij Concertkoor Rijswijk

Frans Limbertie

"Mooie muzikale uitdaging"

De leden van het Concertkoor Rijswijk staan aan de vooravond van alweer een groots concert. Dit keer zingt het koor Weense Wals liederen van Brahms en gaat het zich ook wagen aan de dansmuziek van de Argentijnse Tango van componist Martin Palmeri. Het geheel wordt gecomplementeerd door de dansgroep Dancing Forever.

Rijswijk - De gebruikelijk repetitie is op maandagavond, maar aangezien het een paar weken voor de uitvoering is, zijn er extra repetities op vrijdagavond. We praten bij over het komende concert met bestuursleden Marjos Moggré en Dicky van der Meijden en met dirigent Daniël Salbert. "Er is gezonde spanning bij iedereen," volgens Marjos, als tenor en als bestuurslid inmiddels een vaste waarde binnen het koor. "Toen mijn pensioen in zicht kwam, ben ik eens gaan kijken waar ik mijn extra vrije tijd mee kon invullen. De tijd gaat snel, want ik ben hier al weer negen jaar en voel me helemaal op mijn plek." Hetzelfde geldt voor Dicky. Zij is hier al tien jaar lid en zong daarvoor in een kerkkoor. "Als bestuurslid moet je veel regelen: een mooi stuk uitkiezen en een goede locatie vinden voor het optreden. Dat soort zaken liggen mij wel. En uiteraard het zoeken naar nieuwe leden," vult ze nog aan. "want die kunnen we altijd gebruiken. Op dit moment hebben we er 75. We hebben net met een korenfestival meegedaan, volgend jaar april komt de samenwerking met het Tollens Ensemble er weer aan, en onlangs hebben we op het Strandwalfestival gezongen." Wat maakt de muziek van Brahms apart, vragen we aan dirigent Daniel? "Het zijn liefdesliederen die tijdloos zijn. Een collectie van verschillende emoties die met liefde te maken hebben. Vrolijke positieve stukken, maar soms ook hele verdrietige. De liederen hebben een breed spectrum. Heel herkenbaar voor Brahms qua harmonie, hoe het is geschreven, kleurrijk. Echt prachtig!" Brahms was ongelukkig in de liefde. Hij was verliefd op Clara Schuman, de vrouw van Robert Schuman, de componist. Dat lag wellicht gecompliceerd? "Ik vermoed van wel. Onbeantwoorde liefde dus. Misschien hoor je dat wel terug in de composities." Voor de pauze horen we de liefdesliederen van Brahms en na de pauze de dansmuziek van de Argentinse componist Martin Palmeri. Daniël: "De combinatie van een klassieke componist met een moderne componist, en ook nog een dansgroep, maakt deze avond uniek: ik geloof ook dat het belangrijk is dat je iets uitvoert dat van deze tijd is. Tevens is het bijzonder dat je de mistekst van een katholieke kerkdienst combineert met een tango, met natuurlijk de bandoneon, symbool voor de Argentijnse tangomuziek. Zuid-Amerika is natuurlijk vrijwel katholiek, dat verklaart dan weer een hoop. Met een paar solisten, een strijkorkest, pianist en een bandoneonist wordt dit buitengewoon fraai om naar te luisteren. Dit is een echte uitdaging voor dit koor. Hier doen we het voor!"

Uitvoering: vrijdagavond 8 november om 20.00 uur, Bonifatiuskerk, Rijswijk. Info: www.concertkoorrijswijk.nl

Meer berichten