Wethouder Johanna Besteman CDA: "De komst van IBSH is ook van veel waarde voor het vestigingsklimaat van Rijswijk."
Wethouder Johanna Besteman CDA: "De komst van IBSH is ook van veel waarde voor het vestigingsklimaat van Rijswijk."

Business school kiest voor Rijswijk

Emile Verdegaal

Hoger onderwijs na 10 jaar terug

Vuurwerk, heel veel groene en blauwe ballonnen en talloze blijde gezichten. Die laatste ook van onderwijswethouder ­Johanna Besteman, die vorige week donderdag de opening van de International Business School The Hague (IBSH) mocht verrichten.

RIJSWIJK - Een Haagse school die van de Rijswijkseweg naar Rijswijk verhuist, dat vraagt om uitleg. Schooldecaan Dr. Hans Kok is bereid die te geven. "De IBSH was tot voor kort gehuisvest in 'Laakpoort', het glazen kantoorpand tegenover het oude postkantoor bij Hollands Spoor. Den Haag heeft vergunning verleend dit kantoorpand te slopen om ruimte te maken voor nieuwe woontorens. De IBSH moest op zoek naar een andere ruimte, bij voorkeur opnieuw nabij een NS-station. Bij deze zoektocht viel ons oog op het kantoorpand 'The Lobby' aan de Lange Kleiweg 12, inderdaad op loopafstand van het station. Hier was voldoende ruimte beschikbaar om onze schoolactiviteiten voort te zetten en verder uit te breiden. Vanuit de gemeente Rijswijk kregen wij hierbij alle mogelijke ondersteuning. Wij zijn enorm blij dat wij onze activiteiten op deze mooie plek in Rijswijk kunnen voortzetten."

Tevreden is ook wethouder Besteman. "Wij halen het hoger onderwijs terug naar onze stad. Dat hebben we na het vertrek in 2009 van de TH moeten missen. De komst van deze vooraanstaande school past naadloos in ons streven naar een breed georiënteerd onderwijsaanbod in Rijswijk. We hopen daarbij dat ook andere onderwijsinstellingen hierdoor de meerwaarde inzien van Rijswijk en dit mooie gebied. Het Kessler Park biedt in elk geval volop kansen."

De vestiging van IBSH in uitgerekend dit gebied ziet Besteman als een logische stap. "Deze school onderhoudt goede relaties met het lokale en internationale bedrijfsleven en dat is er in de Plaspoelpolder volop. De ligging zal de uitwisseling van studenten verder verbeteren. Onderwijs en arbeidsmarkt zijn nauw aan elkaar verbonden. Door die twee bij elkaar te brengen, versterken ze elkaar. Als gemeente zien we dit als een positieve ontwikkeling. We weten dat goede voorzieningen zoals een goed onderwijsaanbod ook belangrijk zijn voor een goed vestigingsklimaat. Samen met ons aantrekkelijk woonaanbod in bijvoorbeeld Rijswijk Buiten kan dit alles gaan helpen bedrijven te verleiden zich in onze stad te vestigen."

Enthousiaste reacties, toch lijkt het er even op dat niet de wethouder van onderwijs maar die economische ontwikkeling hier aan het woord is. "Dat klopt ook wel een ­beetje", glimlacht Besteman. "De komst van IBSH is niet alleen in mijn belang als onderwijswethouder, ook de economische ontwikkeling van Rijswijk is gebaat bij goed onderwijs. Dat is precies de reden waarom collega-wethouder Armand van de Laar en ik hier samen optrekken. De komst van IBSH is meer dan een nieuwe school alleen. De reden dat ik hier vandaag te gast ben, is dan ook deze school namens het voltállige college van B&W hartelijk welkom in Rijswijk te heten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden