Applaus voor de winnaar van de Rijswijk Talent Award 2019: Maarten Bakker. Foto: Frans Limbertie
Applaus voor de winnaar van de Rijswijk Talent Award 2019: Maarten Bakker. Foto: Frans Limbertie (Foto: Frans Limbertie)

Maarten Bakker beste talent in finale

Frans Limbertie

"Allemaal winnaars op het podium"

De Rijswijkse Schouwburg kende een spannende finale afgelopen zaterdagavond. Op het podium stonden dertien acts uit de Trias-stal die moesten gaan uitmaken wie uiteindelijk met de eer zou gaan strijken. Dat de beurt viel aan de jonge Maarten Bakker deed er eigenlijk niet zoveel toe. Wethouder Johanna Besteman vatte dit het beste samen: "Wat heeft Rijswijk een fantastische talenten. Jullie zijn een inspiratie voor iedereen en daarom hebben jullie vanavond allemaal gewonnen!"

-Rijswijk- Voor de jury moet het geen gemakkelijk opgave zijn geweest om die ene speciale eruit te kiezen. Je gunt ze het tenslotte allemaal. Net als voorgaande edities waren de finalisten weer van een hoog niveau. Presentatie was net als vorig jaar in goede handen van Evita de Roode. Toen met een duo-presentator, dit keer solo en dat ging haar een stuk beter af. Ze hield de stemming er aardig in bij het publiek. Evita's gesprekjes met de deelnemers waren prettig om naar te kijken. Wat opviel ten opzichte van vorig jaar, was dat de jury iets scherper commentaar gaf. Er waren veel lovende worden, maar ook zo nu en dan goede opbouwende kritiek. Kritiek waar ze in ieder geval in de toekomst iets mee kunnen. Dat Maarten Bakker als beste van de 13 finalisten werd verkozen verbaasde eigenlijk niemand. Toegegeven: een jongen van dertien jaar die opkomt met een hulphond, achter de vleugel gaat zitten om klassieker uit de Franstalige muziek te vertolken, van ook nog eens een artiest die als een van de grootste aller tijden te boek staat, moet wel bijzonder zijn. En dat is hij ook. De jonge scholier bracht Jacques Brel's 'Laat me niet alleen', vertaald uit het Frans door Ernst van Altena, die in de jaren 50 en 60 veel werk van de Franstalige Vlaming vertaalde. Zo ook dit 'Ne me quitte pas'. Kan iemand zo jong nog zo'n lied serieus brengen? Je zou denken van niet, maar hij slaagde er wel in. Maartens stem klonk bijna als een jonge Brel. Knap gedaan. Maar dat gold ook voor Olamide Jallow. We hebben zelden zo'n toptalent op een festival gezien. Wat een stem. Een kruising tussen Tracy Chapman en Michael Kiwanuka. Veertien jaar pas, en al zo zelfverzekerd. Bovendien zong zij een eigen geschreven song. Van Olamide gaan we mogelijk veel horen in de toekomst. En ja, de anderen verdienden het misschien ook wel. Zo waren de drie dansgroepen een feestje om naar te kijken en wat zouden we het geweldig vinden als er volgend jaar een winnaar uit de danswereld komt, de pas veertien jarige zangeres Sophie Swaan, van de popband Kickin' heeft een waanzinnige leuke uitstraling op het podium, Mischa Schipper gaat ver komen als beatboxer en wil anderen dit ook gaan leren, De Jonge Avonturiers gaan vrolijk verder met hun kindertheater, Polo wordt als saxofonist alleen maar beter, Mels en Ruben jazzen lekker vrolijk door, Gabriella en Tara hebben beiden enorm veel potentie, en de lieve Iraanse mannen van Hamdelan worden door iedereen graag gezien. Kortom: Rijswijk bulkt van het talent.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden