Schoonmaakbrigade adopteert straten in RijswijkBuiten. Elly Meurs, Rita Molai, Maria Brabander en Wina Tjiook (v.l.n.r.) houden samen hun buurt schoon. Foto: Erwin Dijkgraaf Fotograf
Schoonmaakbrigade adopteert straten in RijswijkBuiten. Elly Meurs, Rita Molai, Maria Brabander en Wina Tjiook (v.l.n.r.) houden samen hun buurt schoon. Foto: Erwin Dijkgraaf Fotograf (Foto: Erwin Dijkgraaf Fotografie)

Bouwen aan een duurzaam Rijswijk

Onze redacteur

Donderdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag krijgen goede initiatieven die bijdragen aan een duurzame leefomgeving en samenleving speciale aandacht. Zo ook in Rijswijk.Met elkaar bouwen we aan een duurzame stad. De gemeente heeft een belangrijke rol, maar kan dit niet zonder de inwoners en bedrijven. Juist uw bijdrage is van groot belang.

Rijswijk - Duurzaamheid is niet moeilijk of ver weg. Iedereen kan meedoen. En er gebeurt al heel veel. Lees bijvoorbeeld hoe Elly Meurs met haar vriendinnen zwerfafval opruimt in RijswijkBuiten. Ook u kunt in eigen buurt of straat aan de slag. Of past u de op deze pagina genoemde tips al toe? Alle initiatieven en activiteiten, hoe klein ook, dragen bij aan een duurzaam Rijswijk. Door ze te tonen willen we u aanmoedigen ook mee te doen. Ze raapte tijdens het uitlaten van de hond al geregeld blikjes of ander afval op. Toen Elly Meurs een oproep zag van het Platform Groen in Rijswijk om een schoonmaakbrigade in je eigen buurt op te richten, aarzelde ze dus geen moment. Ze trommelde haar wandelvriendinnen op en sindsdien houden ze een paar straten in RijswijkBuiten schoon. De vrouwen wonen bij elkaar in de buurt en vormen al drie jaar een wandelclub. Wekelijks trekken ze erop uit. Niemand hoefde lang na te denken toen Elly een oproep in de groepsapp deed: ze wonen in een wijk die van alle kanten duurzaamheid uitstraalt. Daar passen deze schoonmaakacties goed bij. Bovendien vinden ze het gewoon gezellig om dit met elkaar te doen.

Van de gemeente kregen ze knijpers, vuilniszakken en ringen voor de afvalzakken. De vier vrouwen gaan nu geregeld aan het begin van de avond op pad om rommel op te ruimen. Je vindt ze dan in de Middendorpweg, een stuk van de Sionsweg en de Laan van Sion. Veel tijd zijn ze er niet mee kwijt. In gemiddeld een uur zijn ze klaar in het door hen geadopteerde gebied.

Positieve reacties

"Veel mensen hebben geen zin om rommel van anderen op te ruimen, maar dat kan me niet schelen", zegt Elly. "Als er ergens een blikje ligt, zie je dat er al snel meer rommel bijkomt. Ik denk dat als de omgeving schoon is, mensen niet zo snel iets weggooien. En ik hoop dat we mensen stimuleren om ook op te gaan ruimen. We krijgen in ieder geval altijd positieve reacties van voorbijgangers."

Statiegeld

Per keer halen de vrouwen al gauw een halve zak afval op. Dat is zo'n dertig liter. Het zijn vooral blikjes, plastic flesjes, papier en opvallend veel sigarettenfilters. Soms ook bouwafval dat is komen aanwaaien. "Het zou enorm schelen als er statiegeld op blikken en plastic flesjes zou zitten", aldus Elly.

Ook meedoen?

Zwerfafval is voor veel mensen een bron van ergernis. Bovendien bedreigt het de gezondheid van dieren. Het Platform Groen in Rijswijk zoekt buurtbewoners, clubs en verenigingen die hun straat, buurt, plantsoen of sloot willen adopteren en schoonhouden. De gemeente Rijswijk stelt hiervoor grijpers en ringen voor afvalzakken beschikbaar. Zin om mee te doen? Meld je aan via platformgroeninrijswijk@xs4all.nl of telefonisch op 06 - 1251 8487.

Duurzame tips

Tip1: Ook in de herfst zijn er nog volop mooie, zonnige dagen. Als het in de avond iets frisser wordt, trek dan een warme trui of vest aan of pak een dekentje. Zo kunt u het aanzetten van de verwarming nog even uitstellen en bespaart niet alleen energie, maar ook kosten! Tip 2 De bomen verliezen weer hun bladeren. U kunt ze opvegen en in één van de bladkorven doen, die vanaf oktober weer verspreid door Rijswijk staan. De bladeren zijn goede bodembedekkers, hebben een isolerende werking en beschermen de wortels van plant of struik tegen de winter. Tip 3 Boodschappen doen of kind naar school brengen? Pak de fiets in plaats van de auto. Goed voor het milieu, uw gezondheid en portemonnee!

In Duurzaam Rijswijk wordt elke maand bericht over de duurzaamheidsactiviteiten die in Rijswijk op touw worden gezet. De pagina verschijnt elke laatste donderdag in deze krant. De redactie voor deze pagina wordt verzorgd door de gemeente Rijswijk.

Meer berichten