Foto:

Raaijs Waaijk ??

"Het is tijd om Rijswijk op de kaart te gaan zetten!" Die oproep doet Marc Weeterings van Rijswijks Belang deze week aan het college. In mei 2020 komt het Eurovisiesongfestival naar Rotterdam. Na Den Haag moet wat Marc betreft ook onze gemeente 'zijn graantje meepikken'. "Zoek actief de samenwerking met horecaondernemers en -exploitanten om dit wereldwijde evenement niet aan Rijswijk voorbij te laten gaan."
 

Voor het eerst in 44 jaar won zanger Duncan Laurence voor Nederland het Eurovisiesongfestival 2019 zodat de jubileumeditie nummer 65 volgend jaar mei in ons land mag worden gehouden. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat naast Breda, Den Bosch, Leeuwarden en Den Haag uiteindelijk Maastricht en Rotterdam de beste papieren hadden om het feest naar hun stad te halen. Niet Maastricht maar de Maasstad won. Een tikkie jaloerse Haagse wethouder Richard de Mos reageert nu dat het festival een kans is ´om de hele regio op de kaart te zetten'. Richard's politieke en in Rijswijk actieve boezemvriend Marc vindt in het verlengde daarvan dat ook Rijswijk dan maar moet meeprofiteren.

"Je depressie is meteen weer terug bij af"


Het idee klinkt charmant, maar heeft Marc zich ook al eens verdiept in de gedachtegang van de festivalgangers? Stel, je wordt door Italië naar Holland afgevaardigd. Eindelijk een lichtpuntje terwijl je nog altijd je verlies van 2019 met de limoncello aan het verdring(k)en bent. Een Italiaan die Holland hoort, denkt meteen aan Amsterdam. Aan een luxueus winkelwalhalla, een bruisend nachtleven en aan drank, drugs en dames. Dan hoor je dat niet 020 maar 010 gaststad is. De werkstad van 'Niet lullen maar poetsen'. OK denk je dan, ietsje minder maar toch ook wel aardig. Tenslotte hoor je dat er nog een hotelkamer voor je is gevonden in een saai kantorenwijk in 'Raaijs Waaijk'? Je leert dat of all places Rijswijk wordt bedoeld en je gaat Googlen. Porca miseria! Je depressie is meteen terug bij af.

Nee Marc, Rijswijk is leuk voor de Rijswijkers. Maar geef toe dat we die veeleisende internationale gasten hier weinig te bieden hebben. Een stoffige broodfabriek, een leegstaand winkelcentrum, een traag boemeltje richting Rotterdam. En over onze ondernemers hoef je je heus geen zorgen te maken. Die hebben het college niet nodig om in mei hun zak(k)en vol te krijgen. Alle lokale hotels zijn in de weken rond het songfestival allang volgeboekt.

Nee, als je dan echt iets wilt betekenen voor de festivalgangers richt dan je pijlen eens op onze verkeerswethouder. Vraag hem eindelijk eens voor een beetje doorstroming te zorgen op de uitvalswegen rond de Plaspoelpolder. Help de festivalgangers en regel dat ze plankgas uit Rijswijk kunnen wegkomen richting Rotterdam of desnoods Den Haag. Knok voor beter afgestelde verkeerslichten. Dan pikken wij ook als Rijswijkers inderdaad een graantje mee.

Meer berichten