Foto:

Bunkercomplex Park Overvoorde op Open Monumentendag

Zondag 15 september is het alweer Open Monumentendag. Bunkercomplex Park Overvoorde zal ook dit jaar weer deelnemen aan dit bijzondere evenement. De toegang is gratis en er is vrije doorloop op het gehele terrein, óók het museum!

Rijswijk - Vrijwilligers van het bunkercomplex zullen deze dag op strategische punten verdeeld staan over het complex en u het verhaal doen over de locatie en uw vragen beantwoorden. De basis voor het bunkercomplex Overvoorde is ontstaan in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd park Overvoorde door de Duitse bezetter in gebruik genomen als spionagelocatie. Vanuit een bunker in het park luisterde de Duitse Funkhorchstelle (de afluistereenheid van de Luftwaffe) vijandelijke berichten af. Vooral het berichtenverkeer van en naar Engeland wordt opgevangen..Met speciale codeermachines werden de berichten doorgestuurd naar Berlijn. In de loop van de oorlog worden de bunkers leeggehaald en gaat de geheime apparatuur op transport naar Duitsland.
Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt de spanning in de wereld wederom hoog op, de zgn. Koude Oorlog. In Nederland wordt de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.) opgericht. Zij gaan het bunkercomplex Overvoorde hergebruiken, de grote Duitse commandobunker wordt het kring commandocentrum. Door de toenemende dreiging van het atoomgevaar bij een mogelijk conflict wordt er eind jaren 60 een nieuwe atoombestendige commandopost naast gebouwd. 

Het thema van de Open Monumentendagen is Plekken van Plezier en naast al het serieuze is er ook plezier op Bunkercomplex Park Overvoorde! Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaronder "Bokken Bouwen" en "Granaat werpen" waar kleine prijsjes mee te verdienen zijn. Volwassenen kunnen bij mooi weer plaats nemen op het terras onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers.
Open Monumentendag 15 september a.s. geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Adres: van Vredenburchweg 176 te Rijswijk ( aanrijden via de Schaapweg). Voor aanvullende informatie zie website: www.museumbeschermingbevolking.nl

Meer berichten